Voćarska proizvodnja raste

Vrijednost proizvodnje voća veća od 220 miliona KM

18.05.2023. 12:07 / Izvor: Akta.ba
Jabuka

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić ocijenio je da je voćarska proizvodnja u RS veoma značajna.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić ocijenio je da je voćarska proizvodnja u RS veoma značajna, imajući u vidu da je njena vrijednost veća od 220 miliona KM, te da je podrška kroz kapitalne investicije i po kilogramu prodatog i otkupljenog voća povećana za 100 odsto.
Minić je naveo da se iz ovogodišnjeg agrarnog budžeta, koji iznosi 180 miliona KM, značajna sredstva usmjeravaju u voćarstvo.

"Domaći voćari su najčešće pravna lica i povećali smo limite premije sa 100.000 KM na 200.000 KM. Voćare smo isključili iz određenih limita kada je riječ o površinama za nabavku poljoprivredne mehanizacije", rekao je Minić novinarima u Banjaluci nakon što je otvorio panel-diskusiju "Aktuelni izazovi tržišta voća sa ciljem unapređenja saradnje domaćih proizvođača voća sa supermarketima".

On je napomenuo da je na ovogodišnji javni poziv za kapitalne investicije stigao rekordan broj zahtjeva, te da će od oko 80 miliona KM, koliko će biti realizovano, 20 miliona KM ići u sektor voćarstva.

"Voćari učestvuju sa više od 25 do 28 odsto u kapitalnim investicijama i njihova oprema je veoma skupa", istakao je Minić.

Minić je rekao da voćari iz RS-a izvoze više od 35 miliona KM svojih proizvoda, prije svega u Srbiju i Rusiju, kao i da postoji dobar balans sa uvozom.

"Povećanjem konzumacije unutar Republike Srpske i Federacije BiH možemo obezbijediti stabilnije tržište našim voćarima, a saradnja sa tržnim centrima treba da bude podržana i sa jednom kolektivnom sviješću da svi treba da konzumiramo više domaćih proizvoda, između ostalih i voća", rekao je Minić.

On je napomenuo da je pokrenuta inicijativa prema Savjetu ministara da se zaštiti domaća proizvodnja voća, kao što je to urađeno sa nekim ratarskim kulturama, odnosno da se u određenom periodu zabrani uvoz da bi voćari mogli da plasiraju svoje proizvode na domaće tržište.

Minić je zaključio da je voćarska proizvodnja na evropskom nivou kada je riječ o primjeni svih mjera, te da prerađivači koji koriste voće iz RS osvajaju prestižne medalje i nagrade na međunarodnim takmičenjima, što potvrđuje kvalitet voća iz RS-a.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je da je važno razgovarati o dodatnim mogućnostima promocije domaćih proizvoda, te podsjetio da resorno ministarstvo godinama sprovodi nekoliko akcija koje se odnose na domaću proizvodnju.

Šulić se nada da će uspjeti da povećaju zainteresovanost građana da kupuju domaće proizvode, te poručio da će Ministarstvo pomoći sa aktivnostima usmjerenim na lakše brendiranje i prezentaciju proizvoda.

"Jedini nedostatak domaćih, u odnosu na strane proizvode, nije kvalitet, niti kvantitet, ni dostupnost, nego marketing jer strani proizvođači imaju jači marketing. Naši domaći proizvodi su daleko bolji", istakao je Šulić.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je da je voćarska proizvodnja u stagnaciji, da je do 40 odsto proizvodnje ugašeno, ali da to neće umanjiti količinu proizvodnje.

Dojčinović je naveo da je jedan od najvećih problema sa kojima se voćari susreću plasman i naplata svojih proizvoda, kao i vremenski uslovi posljednjih godina.

On je istakao da voćari žele što bolju saradnju sa domaćim trgovačkim lancima da bi mogli bolje da plasiraju proizvode za domaće potrošače, kao i da očekuju snažniju podršku institucija kada je riječ o reklamiranju.

Predstavnik kompanije "Fructa trade" Bojan Stupar nada se da će kroz današnju diskusiju doći do novih tema s ciljem poboljšanja saradnje domaćih proizvođača i trgovačkih lanaca.

Panel-diskusiju organizovalo je Udruženje voćara Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti