Nova pravila

Novi kriterijumi za upis u srednje škole u KS: Diskriminatorna odluka?

20.05.2023. 09:40 / Izvor: N1
Škola

Od ove godine u Kantonu Sarajevo važe nova pravila kada je riječ o kriterijumima upisa u srednje škole.

Od ove godine u Kantonu Sarajevo važe nova pravila kada je riječ o kriterijumima upisa u srednje škole. U tom kontekstu, rezultati takmičenja više ne mogu biti presudni, kakav je bio slučaj ranijih godina. O ovoj odluci Ministarstva za odgoj i obrazovanje polemiše se danima. Pojedini roditelji su stava da je ona diskriminatorna, dok drugi navode da je takva bila prethodna.

Svoje sportske uspjehe, učenici će moći iskoristiti ukoliko upisuju gimnaziju sportskog izbornog područja. Uspjesi sa takmičenja iz klasične muzike ili baleta, boduju se samo za upis u Srednju muzičku školu. Arma Tanović, majka dvije djevojčice, navodi da je ovakva odluka donijeta 5 do 12, pred sam upis u srednje škole, te da predstavlja dodatnu traumu za učenike i roditelje.

“Takve odluke se donose na početku školske godine, jer mi sad imamo djecu koja su vjerovatno računala na te bodove, koje bi dobili na osnovu bavljenja sportom i na osnovu prestižnih rezultata na internacionalnim i državnim takmičenjima, i isto tako djece koja su bila u muzičkim školama, pa su sebi mogla dopustiti neku četvorku, sad ta djeca ostaju ispod crte u tih nekoliko škola u koje se djeca najviše žele upisati”, kazala je Arma.

Nesrazmjer po pitanju dodatnih bodova

Ipak, kao razlog Ministarstvo navodi da je uočen veliki nesrazmjer po pitanju dodatnih bodova sa sportskih i muzičkih takmičenja u odnosu na sve druge predmete, i dodaju da su prethodni kriterijumi bili diskriminatorni:

“Jer djeca koja dolaze iz porodica lošijeg socijalnog statusa, imaju fizička onesposobljenja, umanjenu sposobnost sluha/vida ili druge zdravstvene prepreke, žive u mjestima koja su udaljena od gradske sredine i sl., ne mogu sebi priuštiti pohađanje muzičke škole, plaćanje članarina sportskih klubova, finansiranje odlazaka na takmičenja, a samim tim nisu u mogućnosti ostvariti dodatne bodove, koji su ranije bili presudni za upis u određenu školu/smjer”, kazali su iz Ministarstva.

Pa za razliku od prošlogodišnjih 115, maksimalan broj bodova koje učenik može ostvariti je 110.

“Nama je Ministarstvo dalo jedan analitički prikaz u kom se jasno vidi da je 85% bodova za upis djece u škole bio na osnovu takmičenja iz tjelesnog, 5% je bilo iz muzike, a 0,4% bilo je matematičkih ili 0,01% informatičkih. Ta analitika nije baš išla u prilog”, kaže Dijana Ćirić Parla iz Vijeća roditelja KS.

“Mora se napraviti razlika između dvojice odlikaša”

A da nam ovakve odluke neće ići u prilog, smatraju sportski radnici. Elmir Ćerimagić kaže da će se izazvati se kontraefekat, pa će mlađi naraštaji biti potpuno demotivisani da se bave sportom.

“Šta tu djecu da motiviše da se bave sportom, kad im je lakše sjediti kući, grickati čips, piti koka kolu i gledati u ekrane, kada nemaju nikakvu vrijednost, prednost, za upis u srednju školu. Ja nisam za to da se sportskim rezultatima prestignu odlikaši, hajmo reći ako si prolazio dobrim da prestigneš odlikaša, ali se mora napraviti razlika između dvojice odlikaša, između onoga koji se bavio sportom i postizao dobre rezultate i onoga koji je sjedio kući”, ističe trener atletike Elmir Ćerimagić.

I dok se polemiše da li se starim ili novim kriterijumima diskriminišu određeni učenici, stiče se utisak da zbog čestim izmjena, najveći teret podnose upravo ta djeca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti