PROCJENA ŠTETE NAKON POPLAVA

Federalna ministrica okoliša u posjeti Nacionalnom parku "Una"

23.05.2023. 08:33 / Izvor: Fena
una

U prvu zvaničnu posjetu ministrica okoliša i turizma FBiH došla je kako bi sagledala nastale šteta na infrastrukturi Nacionalnog parka 'Una', koje su nastale uslijed nedavnih poplava.

U radnoj posjeti Upravi Javnog preduzeća Nacionalni park 'Una', jučer je boravila  federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder. U prvu zvaničnu posjetu ministrica okoliša i turizma FBiH došla je kako bi sagledala nastale šteta na infrastrukturi Nacionalnog parka 'Una', koje su nastale uslijed nedavnih poplava.

Poslije razgovora sa Upravom Nacionalnog parka 'Una', ministrica Pozder će obići područje Nacionalnog parka 'Una' i pokušati utvrditi kolika je nastala šteta, kako bi po povratku u Sarajevo razmatrala šta to Vlada Federacije BiH može pomoći pored onih interventnih sredstava koja su već na prošloj sjednici Vlade FBiH upućena gradovima Unsko-sanskog kantona.

"Zaštita okoliša je ono što moramo uraditi da bismo spriječili ovakve situacije. Naravno klimatske promjene danas su takve da je na njih danas teško utjecati na neki snažniji načini ali možemo se boriti sa nekim problemima poput bespravne gradnje i pokušati utjecati na to. Već smo dogovorili sastanak sa Kemalom Hrnjićem, federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji je sada glasnogovornik ovog kraja u Vladi Federacije BiH, pa ćemo zajednički vidjeti šta možemo uraditi kako bi spremno dočekali turističku sezonu u ovom kraju", istakla je ministrica Pozder.

Dodala je kako postoji mogućnost da kroz Fond za zaštitu okoliša FBiH kojeg je već kontaktirala prošle sedmice i dogovorila prve sastanke, obezbjedi dodatna sredstva za Nacionalni park 'Una' i ovaj kraj.

Tim Nacionalnog parka 'Una' svakodnevno na terenu radi na sanaciji šteta i uz podršku osnivača Vlade Federacije, koja je neizostavna i prisutna svakodnevno, te navode da će uspjeti pripremiti turističku sezonu i da će Nacionalni park 'Una' opet biti jedan od brendova ne samo Unsko-sanskog kantona već i cijele BiH.

"Razgovarali smo konkretno vezano za štete koje su nastale u Nacionalnom parku 'Una' na uređenju šetnica i infrastrukture koja je vezana za piknik i kamping zonu, drvene šetnice i biciklističke staze koje su također pretrpjele štete od poplava i naravno pristupni putevi, te budućim prioritetnim projektima koji se moraju implementirati kroz sinergiju, ne samo osnivača Vlade Federacije BiH, već i lokalne zajednice i Vlade Unsko-sanskog kantona, kako bi stvorili bolji i kvalitetniji ambijent za razvoj, kako zaštite i očuvanja prirode tako i za održivi razvoj Nacionalnog parka 'Una' i cijelog Unsko-sanskog kantona", kazao je direktor NP 'Una' Amarildo Mulić.

Prema njegovim riječima prve procjene nastalih šteta, kada je u pitanju infrastruktura Nacionalnog parka 'Una', iznose negdje oko 100.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti