SHAPING POSSIBILITIES

Počela godišnja konferencija ABSL BiH "Annual conference 2023."

23.05.2023. 10:40 / Izvor: Akta.ba
ABSL

ABSL BiH Annual Conference 2023. godišnja konferencija Asocijacije Poslovnih Servisa u BiH (ABSL) počela je danas u Sarajevu.

ABSL BiH Annual Conference 2023. godišnja konferencija Asocijacije Poslovnih Servisa u BiH (ABSL) počela je danas u Sarajevu. Cilj konferencije je da podjeli dobra iskustva i prakse, potakne promjene te razvoj i rast industrije poslovnih servisa u BiH.

Adnan Behmen predsjednik ABSL BiH za Akta.ba je kazao da je protekla godina bila jako uspješna za njihovu industriju.

"U posljednjih godinu dana imamo puno bolji uvid u tržište poslovanja, uredskih prostora, bolje konekcije sa vladom i nevladinim organizacijama. Oni nam sve više pomažu da otklonimo prepreke kako bi ovaj sektor rastao. Imamo dobar uvid u kompanije i vidimo da su uduplale broj zaposlenika kao i svoju zaradu. Ovaj sektor je jako profitabilan i nastavit će da raste", istakao je.

Adnan

Njihovi podaci iz inostranstva pokazuju da uprkos mnogim krizama ovaj sektor raste.

"Kolege iz ABSL Poljska će nam objasniti kako im je ovaj sektor pomogao da nikada ne padnu u krizu kroz sve ove turbulencije. Varšava je postala broj jedan grad u porastu od svih u Evropi“, naglasio je.

Kao ABSL organizacija dosta rade na udruživanju širom Evrope.

"Vidimo nove investitore koji dolaze u BiH. Imamo i sjajnu saradnju sa univerzitetima", dodaje Adnan.

Žele da ovu industriju outsourcinga iz koje dolaze osvijetle i objasne je našoj zajednici, da je približe univerzitetima kao i stranim investitorima.

"Također kao organizacija želimo da je dijelimo znanje između članica kako bismo svi zajedno i mogli da napredujemo“, istakao je i dodao:

"Na današnjoj konferenciji ja ću podsjetiti učesnike na našu viziju, jer mnogo toga što radimo se odnosi i na objašnjavanje ovog sektora kako bismo otklonili prepreke u razvoju mogli da napredujemo“.

Konferenciju su otvorili Adi Softić, menadžer za odnose sa članicama u ABSL BiH i Nadina Gradaščević, direktorica ABSL-a

Nakon uvodnog izlaganja na pozornici se Nadini pridružio Adnan Delić, ministar za rad i socijalnu politiku FBiH.

NADINA

Sa Nadinom je razgovarao o aktuelnim zakonima, digitalizaciji kao i studentskom radu za kojim je sve veća potražnja u našoj zemlji.

"Da li redovni studenti mogu biti zaposleni je pitanje u koje je uključeno više resora. Nije samo pitanje o radu, nego ono za sobom povlači i pitanje o doprinosima, a tu su podijeljene nadležnosti. Trenutno je prioritet zakon o zapošljavanju“, istakao je Delić.

Dodao je da je u planu izgradnja softvera sa listom aktivnih tražioca posla.

"Zakon o radu je kompleksniji i treba da bude usklađen sa novim vrijednostima“, naglasio je.

zlatko

Prisutnima se obratio i Zlatko Mijatović, ministar privrede KS koji je kazao da će nastaviti dobru praksu saradnje sa poslovnim servisima.

"Naša zemlja je atraktivna lokacija za ulaganje u BPO sektor iz više razloga, kao što su geografski položaj, niska stopa poreza na dobit preduzeća, različiti porezni i carinski poticaji, razvijena industrijska kultura, stabilna valuta i lako dostupni ljudski resursi svjetske klase. Mladi ljudi ove zemlje su dobro obrazovani, visoko kvalifikovani, višejezični i entuzijastični", rekao je ministar Mijatović.

Neke od tema o kojima će se govoriti na današnjoj konferenciji su inspirativne priče, nove inicijativama, poslovni prostori, nezaobilazni talenti i šta nam to donosi budućnost.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti