ZAVRŠNI DOGAĐAJ

Jadransko-jonska inicijativa u BiH: Usvojena Sarajevska deklaracija

24.05.2023. 13:59 / Izvor: Fena
jinska inicijativa

Kao završni događaj jednogodišnjeg predsjedavanja Bosne i Hercegovine Jadransko-jonskom inicijativom, Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Direkcija za evropske integracije BiH organizirali su u Sarajevu Forum EU strategije za jadransko-jonsku regiju.

Nakon današnjeg foruma EU strategije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) i godišnjeg sastanka Vijeća Jadransko-jonske inicijative (JJI) na nivou ministara vanjskih poslova usvojena je Sarajevska deklaracija koja je proizvod procesa koji su se dešavali pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina predsjedavanje je preuzela od Republike Albanije 1. juna 2022. godine koje završava 31. maja 2023. godine kada predsjedavanje preuzima Republika Hrvatska.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ponovio je važnost dijaloga i komunikacija kroz razgovare JJI inciijative, dok su članice EU unutar te inicijative s razumijevanjem pratili situaciju u ovom trenutku.

U vrijeme agresije na Ukrajinu pojavljuje se ubrzan proces integracija koji neće ići, kaže Konaković, skraćenim putem nego ubrzanom dinamikom.

"Ovakvi forumi služe toj namjeni, a ponavljam i potrebu političke stabilnosti u regionu zapadnog Balkana koja ja najvažnija za ekonomski razvoj jer samo se tako mogu poboljšati uvjeti života građana", stava je Konaković.

Apelirao je na političare da se okrenu stvarnim prioritetima, a iza sebe ostave potrebe za ostvarenjem jeftinih političkih poena koji služe samo poltičarima i ne donose konkretne rezultate.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović naglasio je da se tokom godine dana predsjedavanja BiH nastojalo privući mlade da učestvuju u dogovaranju i donošenju odluka jer bez mladih proces evropskih integracija nema smisla budući da je u pitanju generacijski projekat.

"Ovo je bio prvi put da BiH predsjedava Evropskom strategijom - EUSAIR i upravo u toj godini BiH je dobila kandidatski status koji je bio poticaj da se još više radi na ovoj strategiji", istaknuo je Dilberović.

Naglašava da je sada pokazano partnerima u regiji i Evropskoj komisiji da je BiH u mogućnosti organizirati ovakve forume, kao i da je spoosna da za pregovarčkim stolom razgovara o otvorenim pitanjima i učestvuje u pronalasku rješenja koja će biti dobra za sve.

Direktor Direktorata za regionalnu i urbanu politiku (DR REGIO) Slawomir Tokarski naglasio je dva asekta JJI koji su važni i za proces proširenja Evrospke unije. Jedan je jednakost što znači da na jednakim osnovama učestvuju i članice EU i one koje nisu.

U pitanju je veoma važna platforma u okviru EUSAIR-a na kojoj se može doći vlastitim inicijativa i percepcijama i zabrinutostima. To nije, kaže Tokarski, jednostran proces gdje se samo prilagođava onome što EU traži.

"Drugi aspekt su mladi. To znači da saradnja s njima treba biti standardni dio svakog procesa, a ne neki ustupak koji njima činimo. S tim u vezi važno je uključiti lokalno stanovištvo u ovu strategiju jer se nalazimo u vremenu polarizacije i potrebe da potvrdimo EU vrijednosti", zaključio je Trakovski.

Jadransko-jonska inicijativa je osnovana 2000. godine s ciljem podsticanja razvoja, jačanja sigurnosti i intenziviranja saradnje između zemalja regije te ubrzanja integracijskih procesa u Evropi. U inicijativi učestvuje 10 zemalja. Pored Bosne i Hercegovine članice su i Albanija, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, San Marino, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija.

EUSAIR, jedna od četiri EU makroregionalne strategije, predstavlja instrument jačanja regionalne saradnje u cilju poticanja rasta, održivog razvoja te približavanja zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti