SLOŽENI ODNOSI NA TRŽIŠTU

Privredni gigant obustavio proizvodnju, u pitanje dovedeno 160 radnih mjesta

31.05.2023. 07:53 / Izvor: Federalna.ba
privredni gigant

Zbog složenih odnosa na tržištu proizvoda te prije svega visoke cijene električne energije, preduzeće za proizvodnju silicij metala Metalleghe u Jajcu obustavilo je proizvodnju.

Zbog složenih odnosa na tržištu proizvoda te prije svega visoke cijene električne energije, preduzeće za proizvodnju silicij metala Metalleghe u Jajcu obustavilo je proizvodnju. U pitanje je dovedeno 160 radnih mjesta, te brojni kooperanti i dobavljači, čija je sudbina upitna. Sa sastanka općinskih vlasti s predstavnicima uprave upućen je apel nadležnim u elektroprivredama i Vladi Federacije da pokušaju da našu rješenje koje bi spasilo ovaj značajan privredni subjekt za općinu Jajce, ali i regiju.

Ova kompanija sa sjedištem u Mrkonjić-Gradu i podružnicom u Jajcu jedina u Bosni i Hercegovini i regiji proizvodi silicij metal, potreban svjetskom tržištu i među tri je najveća potrošača električne energije, za koju Elektroprivredi HZHB mjesečno plaćaju oko dva miliona maraka. No cijena koja je u posljednje vrijeme dosegla više od 100 eura po megavatsatu, dovela je do gašenja sve tri peći u Poslovnoj jedinici u Jajcu, što je značilo prekid proizvodnje.

"Došli smo u jako veliki problem, s obzirom na to da je cijena električne energije i generalno energenata jako skočila. Iz tog razloga smo bili prisiljeni da obustavimo proizvodnju da ne bismo stvarali minus", ističe Janja Rudić, direktorica Metalleghe Silicon PJ Jajce.

Od tada je prošlo pet mjeseci, a niko od nadležnih iz elektroprivreda i Federalne vlade, iako su im, kažu, upućivali pozive za sastanak, nije reagovao.

"Vlada Federacije, nadležno ministarstvo, naše elektroprivrede bi električnu energiju kao domaći resurs koji Bosna i Hercegovina posjeduje bi trebale staviti na raspolaganje našoj privredi, to je sva suština priče", poručuje Edin Hozan, načelnik Općine Jajce.

"Nama je električna energija sirovina u proizvodnji. To znači da samo učešće električne energije, odnosno cijena električne energije nama igra jako veliku ulogu i to je 40% ukupne cijene gotovog proizvoda. Cijena električne energije koja je u RS-u bi nam omogućila nastavak poslovanja", naglašava Rudić.

A cijena je u pogonu u Mrkonjić-Gradu gotovo dvostruko niža. Stoga od nadležnih traže hitan sastanak s ciljem postizanja povoljnijeg snabdijevanja električnom energijom, što bi omogućilo nastavak proizvodnje, a radnicima sigurnost.

"Kako bi ovi ljudi, koji su gotovo dvije decenije zarađivali kruh u ovoj fabrici, znali šta ih čeka u budućnosti", zaključuje Hozan.

Za sada radnici i dalje primaju plaće, no dijelu njih kojima su u međuvremenu istekli, ugovori nisu produženi. Ukoliko Vlada Federacije i rukovodstva dvije elektroprivrede ne budu imali sluha za zahtjeve ove kompanije, i ostali bi svoju budućnost mogli potražiti van granica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti