Gradski prevoz

U planu uvođenje električnih autobusa u javni prevoz u Istočno Sarajevo

31.05.2023. 10:04 / Izvor: Akta.ba
električni autobusi

Ćosić i Frišija su jučer u Istočnom Sarajevu razgovarali o brojnim projektima na kojima Gradska uprava radi samostalno i u saradnji sa partnerima.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić razgovarao je jučer sa predstavnicom Evropske investicione banke /EIB/ za BiH i Crnu Goru Sandrin Frišija o učešću tog grada u projektu EU "Misija gradova" - 100 klimatski neutralnih gradova do 2030. godine, koji uključuje i uvođenje električnih autobusa u javni gradski prevoz, što bi doprinijelo smanjenju zagađenosti vazduha.

Ćosić i Frišija su jučer u Istočnom Sarajevu razgovarali o brojnim projektima na kojima Gradska uprava radi samostalno i u saradnji sa partnerima.

Ćosić je istakao pitanje javnog prevoza u Istočnom Sarajevu i ukazao na značaj ulaganja u nabavku električnih autobusa kojima bi se unaprijedio sistem prevoza putnika, saopšteno je iz Gradske uprave.

"Plan je da uz podršku Vlade Republike Srpske organizujemo i unaprijedimo javni prevoz, a nabavkom električnih autobusa, Istočno Sarajevo bi postalo urbano povezan grad", istakao je Ćosić i dodao da bi realizacija ovog projekta dovela do toga da više ljudi koristi gradski prevoz, što bi doprinijelo smanjenju zagađenosti vazduha.

Prema njegovim riječima, neophodno je obezbijediti električne autobuse koji bi saobraćali u urbanim dijelovima grada, odnosno opština, te povezali urbane sa ruralnim dijelovima Istočnog Sarajeva, kao i autobuska stajališta i punjače za ove autobuse.

Ćosić je tokom sastanka govorio i o zbrinjavanju komunalnog otpada na području Istočnog Sarajeva, navodeći da bi spalionice smeća, koje je nedavno posjetio u Pragu i Moskvi, predstavljale dobar način rješavanja ovog pitanja.

"U Pragu i Beču se spalionice smeća nalaze u centru grada i odgovaraju svim ekološkim standardima, dok su ruske spalionice smeća bazirane na raketnim tehnologijama i ne proizvode neugodan miris", naveo je Ćosić.

Ćosić je gošću informisao i o nedavno uspješno okončanom postupku proglašenju Parka prirode "Trebević", kao i projektu izgradnje biciklističke staze Sarajevo-Pale, koji se realizuje u saradnji sa Delegacijom EU u BiH.

Ćosić je Frišiji zahvalio na želji da pomogne Istočnom Sarajevu, ocijenivši da je saradnja sa EIB-om dobra prilika za dalji razvoj svih šest gradskih opština.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti