"zaslužuje bolju lokaciju"

Spomenik Kralju Tvrtku: Gradonačelnica odustala od lokacije u Novom Sarajevu

31.05.2023. 12:37 / Izvor: Akta.ba
tvrtko

Iako je Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas trebalo razmatrati prijedlog odluke o postavljanju spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, gradonačelnica Benjamina Karić zatražila je da se rasprava o ovom pitanju odloži.

Iako je Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas trebalo razmatrati prijedlog odluke o postavljanju spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, gradonačelnica Benjamina Karić zatražila je da se rasprava o ovom pitanju odloži.

Uoči rasprave i glasanja o ovoj odluci, Karić je od predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva zatražila uvodnu riječ te se osvrnula na probleme koji se odnose na postavljanje spomenika.

"Ovo je tema o kojoj razgovaramo proteklih mjeseci. Zbog jedne članice Komisije, Grad Sarajevo nema saglasnost da postavi spomenik kralju na lokaciji koja bi bila adekvatna. Kada govorimo o lokaciji, tu govorimo na Trgu BiH, parku ispred Predsjedništva BiH ili iza zgrade. Sve lokacije su dobile negativno mišljenje Komisije za nacionalne spomenike. U potrebi da pronađemo lokaciju za spomenik, predložili smo lokaciju koja se nalazi izvan Historijskog urbanog krajolika. Razmjenjujemo ideje kako bi mogli riješiti pitanje. Jedan od prijedloga je da pokažemo pronaći privremenu lokaciju ili da sačekamo malo jaču političku volju pa da postavimo spomenik na lokaciji gdje je potrebno i adekvatno", rekla je Karić.

Zbog toga, Karić je zatražila da se rasprava o ovom pitanju odgodi.

"Predlažem da se odloži prijedlog rasprave. Razlozi su objektivne prirode. Želim se potruditi da pronađemo lokaciju koja bi bila adekvatnija od ove. Svjesni smo da naš najpoznatiji kralj zaslužuje da ima mjesto u centru grada kako to i dolikuje", zaključila je Karić.

Vijećnici su prijedlog gradonačelnice usvojili sa 25 glasova za.

Inače, u najavi sjednici, predlagači ove odluke su naveli kako je za spomenik predloženo nekoliko lokacija u užoj gradskoj jezgri, ali da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika za svaku lokaciju dala negativno mišljenje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti