Poslodavci da izmire obaveze

Svi građani u RS-u će i u naredna dva mjeseca imati zdravstveno osiguranje

06.06.2023. 08:17 / Izvor: BHRT
osiguranje

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske omogućio je da zdravstveno osiguranje od danas, pa u narednih 60 dana, imaju svi građani.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske omogućio je da zdravstveno osiguranje od danas, pa u narednih 60 dana, imaju svi građani koji su nakon ukidanja vanredne situacije u ostali bez prava na zdravstveno. Poslodavci su pozvani da prelazni period iskoriste i izmire nastale obaveze.

Građani koji su nakon ukidanja vanredne situacije ostali bez osiguranja moći će koristiti zdravstvene usluge do 31.  jula ove godine. Do tada će trajati prijelazni rok, koji je na preporuku Vlade Republike Srpske, dao Fond zdravstvenog osiguranja sa ciljem da poslodavci koji nisu uplaćivali doprinose riješe dospjele obaveze prema Fondu, a građani regulišu svoj status ukoliko to do sada nisu uradili.

“Ono što je veoma važno jeste da pošaljemo poruku da ova odluka nikako ne znači da poslodavci ne moraju da ispunjavaju svoje obaveze. Naprotiv, ovo je rok od 60 dana je i stavljen da poslodavci provjere u poreskoj upravi Republike Srpske pravo stanje stvari i da izmire svoje obaveze kako ne bi ispaštali radnici”, naglasila je Darija Filipović, portparol FZO.

Nakon ukidanja vanredne situacije u Republici Srpskoj bez osiguiranja je ostalo oko 48.000 radnika. Apsurd je da su među najvećim dužnicima upravo zdravstvene ustanove. Iz najvećeg zdravstvenog centra u Republici Srpskoj navode da se traže načini za rješavanje nastalih obaveza navodeći da je dug nastao iz ranijeg perioda, te da se od 2018. redovno izmiruju doprinosi.

Univerzitetski klinički centar Repubike Srpske je inicirao odgovarajuće postupke za otpis, odnosno reprogram poreskog duga (porezi i doprinosi do 28. februara 2017. godine) nakon čega će svi radnici nesmetano ostvarivati pravo na zdravstveno osiguranje. Odluka o prijelaznom periodu donijeta je na preporuku Vlade Republike Srpske jer se nakon ukidanja vanredne situacije ispostavilo da je oko 15% radnika ostalo bez osiguranja.

“Vlada je na prijedlog predsjednika Viškovića samo donijela premosnicu da damo period od 60 dana do 31. jula kako bi građani mogli da razriješe pitanje zdravstvenog osiguranja i kako ne bi došli u nezgodnu situaciju kada odu u zdravstvenu ustanovu”, kazao je Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srpske.

U prethodne tri godine, za vrijeme vanredne situacije, Fond zdravstvenog osiguranja finansirao je zdravstvenu zaštitu i za neosigurane građane, za šta je izdvojeno 150 miliona maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti