SEE Automotive – CONNECT & SUPPLY 2023

Bh. privrednici učestvovali na konferenciji automobilske industrije u Beogradu

07.06.2023. 09:20 / Izvor: Akta.ba
sajam

Cilj ovogodišnje konferencije je bio povezivanje OEM proizvođača, TIER1&2 kompanija i relevantnih javnih institucija.

Ovogodišnji centralni događaj, kada je u pitanju automobilska industrija regije, održan je u Beogradu u periodu 30.-31.05.2023. godine. Privredna komora Federacije BiH zajedno sa 5 kompanija iz Bosne i Hercegovine je učestvovala na regionalnoj konferenciji automobilske industrije „SEE Automotive – Connect & Supply 2023“. Ovogodišnja konferencija u organizaciji automobilskog klastera Republike Srbije je 9. po redu i ove godine je održana u Hotelu Crown Plaza, u Beogradu.

Cilj ovogodišnje konferencije je bio povezivanje OEM proizvođača, TIER1&2 kompanija i relevantnih javnih institucija kako bi se dodatno pomoglo razvoju automobilske industrije u regiji jugoistočne i istočne Evrope. Ova konferencija jedan je od najvažnijih stručnih i poslovnih skupova u ovom dijelu Europe kada je u pitanju automobilska industrija. To je prilika za učesnike da se upoznaju s trendovima kompanija u regiji i svijetu i njihovim planovima kada je u pitanju proizvodnja. Također tokom trajanja konferencije organizovani su B2B sastanci kako bi se poslovni kontakti maksimalno povećali.

Prvog dana konferencije, održano je 5 panela na sljedeće teme: “Stanje automobilske industrije u regiji i svijetu”,“Novi izazovi: elektromobilsnost i tehnologije vezane za elektromobilnost”, “Napredak automobilskih tehnologija: Šta je sljedeće”, “Pametna proizvodnja: izazovi i budući pravci djelovanja” i “Spoznajte kako postati dobavljač automobilskog softvera”.

Na navedene teme, razgovarali su eminentni i dokazani stručnjaci evropskih i svjetskih kompanija, globalni lideri u oblastima svog poslovanja. Tu posebno izdvajamo: Magdalena Soljakova, International Finance Corporation – IFC; Sasha Cioringa, Continental Automotive, Srbija; Volker Hagen Walz, Daimler Truck AG, SR Njemačka; Filip Mitrović, 360° mobility®, Srbija; Edoardo De Coster, Stratasys, USA; Petar Ilić, Draexlmaier Group, Njemačka/Srbija kao i mnogi drugi relevantni učesnici.

Ono što je važno posebno naglasiti jeste da zaključak svakog od panela prvog dana konferencije je da automobilska industrija globalno prolazi kroz svojevrstan izazovan proces i da je upravo sada krajnje vrijeme za uključivanje u globalne lance dobavljača I priključivanje globalnim trendovima i opredjeljenjima.

Drugi dan konferencije, kao centralnu i jedinu temu panel diskusije, imao je temu pod nazivom: “Kako postati dobavljač Tier 1 kompanija”. Ova tema zaslužuje posebnu pažnju obzirom da kompanije prisutne u regionu su većinom kompanije Tier 2 nivoa dobavljača. Samim time, kompanije koje su bile na panel diskusiji drugog dana konferencije su detaljno, strukturno i procesno opisali provjere, zahtjeve i procese koje moraju proći i zadovoljiti kompanije koje žele da postanu dobavljači Tier 1 kompanija. Ove informacije su od esencijalne važnosti kada su u pitanju bh. kompanije koje se žele uključiti u lance dobavljača automobilske industrije.

Vrlo važno je napomenuti da svi panelisti, govornici, uvodničari i ostali učesnici zajedno su boravili i družili se tokom dva dana konferencije te bili na raspolaganju za razgovor, diskusiju, umrežavanje te razmjenu iskustava i znanja.

Napominjemo da regionalne konferencije ovog tipa su velika šansa za bh. kompanije iz automobilske industrije, obzirom da predstavnici bh. kompanija na jednom mjestu mogu stupiti u kontakt sa ljudima na ključnim pozicijama unutar svojih kompanija i započeti ili unaprijediti već ostvarenu poslovnu saradnju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti