Obavezna kupovina

Mostar već sada ubire stotine hiljada KM od vinjeta: "Višestruka je dobit"

12.06.2023. 08:44 / Izvor: N1
Autobusi

Foto: N1

Sredinom ožujka u Mostaru je počela naplata vinjeta za turističke autobuse.

Sredinom ožujka u Mostaru je počela naplata vinjeta za turističke autobuse. Prihod od njihove prodaje zasad iznosi oko 200 tisuća maraka. Taj novac trebao bi se koristiti za razvoj i unaprjeđenje turističke ponude u gradu. Početak sezone krenuo je iznenađujuće dobro, a turistički djelatnici očekuju nove rekorde posjeta.

Od ranog jutra veliki broj autobusa sa turistima iz različitih dijelova svijeta pristiže u Mostar. Od ove sezone novost za sve vozače autobusa jeste obavezna kupovina vinjeta.

"Jučer sam došao iz Dubrovnika, spavali smo u Blagaju, vozim korejansku grupu, kako je krenula priča s vinjetama, kupujemo, uzimamo ih na pumpama, 42 eura košta, ako agencijama nije skupo i meni je ok. To imate u Italiji, po svim drugim državama, tako da ako se tamo može platiti može onda i ovdje”, rekao je Saša Stojanović, vozač iz Leskovca.

Projekat je to koji se u kratko vrijeme pokazao uspješnim, iako je od uvođenja vinjeta prošlo tek nešto više od dva mjeseca gradska kasa već je uveća za oko 200.000 KM, a za to vrijeme kroz Mostar je prošlo oko 2.500 autobusa. Osim finansijske dobiti, cilj je, kažu iz Gradske uprave dobiti precizne podatke o broju turista i mjestima iz kojih dolaze.

"Višestruka je dobit, nije samo finansijska, nego se upravo naslanja na ono što je bila ideja da napravimo sustav upravljanja turizmom", ističe Marin Čuljak, savjetnik mostarskog gradonačelnika

A učinci bi već naredne godine trebali biti vidljivi i na terenu, jer je predviđeno da se novac od prodatih vinjeta utroši u unaprjeđenje turističke infrastrukture i izgradnju i uređenje lokalnih cesta. Na tome se smatraju u Turističkoj zajednici treba intenzivno raditi, jer brojne su tvrde oblasti u turističkom sektoru koje bi se mogle unaprijediti, no ono što ih ohrabruje jeste povećan broj turista.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti