Sindikat najavljuje protest

Neće biti povećanja plata zdravstvenim radnicima u RS-u

14.06.2023. 08:54 / Izvor: Federalna.ba
Zdravstvo

Neće biti povećanja plata zdravstvenim radnicima u RS-u. Iako sindikati najavljuju proteste, iz Vlade stiže jasna poruka - novca za ovu namjenu u budžetu nema.

Neće biti povećanja plata zdravstvenim radnicima u  RS-u. Iako sindikati najavljuju proteste, iz Vlade stiže jasna poruka - novca za ovu namjenu u budžetu nema.

Vraćanje toplog obroka, regresa, te povećanje plate za 10 posto - Sindikat zdravstva i socijalne zaštite RS-a svoje zahtjeve predočio je i resornom ministru, od kojeg su, bez obzira na osmijeh dobili i jasan odgovor.

"Zahtjevi su uvijek legitimni, ali u ovom trenutku to nije moguće realizovati jer nema dovoljno sredstava u budžetu. Zahtjev sindikata predstavlja 50 miliona KM na godišnjem nivou“, kazao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić (SNSD).

Sindikalni predstavnici bijelih mantila kažu da nisu ni očekivali da će danas doći do dogovora sa predstavnicima vlasti. Napominju da za liječenje pacijenata nije dovoljna samo empatija, ali i da pripremaju svoj odgovor.

"Kažem vam da ćemo, nakon 20 godina, ići sa protestima i nekim mjerama u skladu sa zakonom“, poručio je Zoran Milutinović, sekretar Sindikata zdravstva i socijalne zaštite.

"I dalje želimo da odgovorimo na se svoje zadatke, ali i da se ne zaboravimo u svojim naknadama i isplatama“, dodala je Gordana Romović, članica Odbora Sindikata zdravstva i socijalne zaštite.

Na sastanku razgovori i o dugovima zdravstvenih ustanova i paradoksu jer zdravstveni radnici ne mogu da se liječe zato što im nisu uplaćeni doprinosi.

"Dugovanja se ne vuku od jučer nego 20 godina. Treba tražiti krivce u onima koji su to napravili“, istakao je Milutinović.

Sindikalci napominju i da imaju problem i sa manjkom zdravstvenih radnika, te da oni koji rade prekovremeno taj rad im se pretvara u kompenzacione sate, koje na kraju ipak ne mogu iskoristiti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti