Kantonalna inspekcija

Evo koliku kaznu ćete platiti ako bacate otpatke i smeće kroz prozor

14.06.2023. 09:32 / Izvor: Akta.ba
inspekcja

Zabrana izbacivanja otpadaka, smeća i drugih predmeta kroz prozor stambenih zgrada, kao i bacanja hrane radi hranjenja golubova i drugih životinja na području grada Sarajeva je propisana članom 9. stav b.

Nakon što je KJKP Rad objavio video na kojem se vidi kako osoba baca otpad kroz prozor u Olimpijskoj ulici u sarajevskom naselju Mojmilo, iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kazali su za Faktor da do ovog trenutka nije došla nikakva prijava koja se odnosi na ovaj slučaj, a također nije zaprimljena ni zvanična informacija od KJKP Rad, niti službena zabilješka ili zapisnik Službe komunalnih redara.

Iz Kantonalne inspekcije ističu da je zabrana izbacivanja otpadaka, smeća i drugih predmeta kroz prozor stambenih zgrada, kao i bacanja hrane radi hranjenja golubova i drugih životinja na području grada Sarajeva je propisana članom 9. stav b) Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama (Sl. novine Kantona Sarajevo broj 17/08).

"Članom 19. iste odluke je propisano da nadzor nad njenim provođenjem vrši gradonačelnik/ica putem Gradske komunalne inspekcije. Općine koje nisu u sastavu grada Sarajeva imaju vlastite odluke koje tretiraju predmetnu problematiku", kažu iz Kantonalne inspekcije.

Kada su u pitanju novčane kazne za nesavjesno postupanje one, za pravno lice, iznose od 500 do 550 maraka, za odgovorno lice u pravnom licu od 50 do 150 maraka. Za fizičko lice predviđena novačana kazna iznosi od 30 do 50 maraka.

"Napominjemo da se zaprimljene prijave građana, kao i službene zabilješke Službe komunalnih redara KJKP Rad u vezi sa predmetnom problematikom prosljeđuju na nadležnost Gradskoj službi za inspekcijski nadzor u skladu sa odredbama navedene Odluke i člana 65. Zakona o upravnom postupku FBiH", kazali su iz Kantonalne inspekcije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti