NAKON BROJNIH ŽALBI

Okončan sporni tender: Prointer dobio posao od 36,9 miliona KM

15.06.2023. 14:22 / Izvor: Akta.ba
fiskalizacija

Poreska uprava Republike Srpske dodijelila je posao od 36,9 miliona KM banjalučkom "Prointeru", javlja Akta.ba.

Poreska uprava Republike Srpske dodijelila je posao od 36,9 miliona KM banjalučkom "Prointeru", javlja Akta.ba.

Radi se o usluzi uspostavljanja informacionog sistema za fiskalizaciju u Republici Srpskoj za koju je tender bio raspisan još u julu prošle godine.

Provođenje postupka je bilo planirano u dvije faze. U prvoj fazi pretkvalifikacija vršila se provjera kvalifikovanosti kandidata koji su dostavili zahtjev za učešće, dok se druga faza odnosila na dostavljanje ponuda.

Međutim, tender je već u prvoj fazi bio prekinut nakon žalbe kompanije "Planet soft" koja je tvrdila tenderskom dokumentacijom onemogućeno ponuđačima da učestvuju u ovom postupku čime je Poreska uprava RS onemogućila konkurenciju, o čemu je Akta.ba već pisala.

"Planet soft" je najviše zamjerki imao na angažovano osoblje kod ponuđača i certifikate koje moraju posjedovati, kao i na traženi iznos prometa.

"Analiza pretrage zvaničnih baza podataka ukazuje da samo jedna osoba sa našeg govornog područja posjeduje kombinaciju navedenih certifikata i to gospodin Miroslav Aničin. To ukazuje na grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama BiH, na način da ugovorni organ svjesno ograničava aktivnu konkurenciju, tako što favorizuje isključivo jednog ponuđača i to "Prointer ITSS", koji sarađuje sa gospodinom Aničinom", navedeno je u žalbi.

Žalili su se Uredu za razmatranje žalbi BiH, međutim njihova žalba je odbijena. Nakon svih procedura, Poreska uprava RS je ovaj vrijedan ugovor ipak dodijelila "Prointeru".

Kako je ranije najavljeno, sistem za upravljanje fiskalizacijom (SUF) definiše novi model elektronske fiskalizacije (e-fiskalizacija), putem kojeg Poreska uprava u potpunosti upravlja sa procesom izdavanja fiskalnih računa. Glavni cilj projekta je efikasnije korištenje resursa, suzbijanje sive ekonomije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti