Strane investicije

Vareš pred rudarskim procvatom, negoduju ekološki aktivisti

20.06.2023. 08:22 / Izvor: Federalna.ba
Vareš

Općina Vareš je u postratnom periodu dugo godina bila jedna od najnerazvijenijih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Općina Vareš je u postratnom periodu dugo godina bila jedna od najnerazvijenijih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Dolaskom stranih investicija i otvaranjem rudnika priča o privrednom razvoju je intenzivirana pa se u toj općini sada radi i na širenju drugih djelatnosti. S druge strane, negoduju ekolozi koji tvrde da rudnik za eksploataciju cinka, olova i srebra ugrožava vodozaštitne zone i slivove rijeka koje susjednu općinu Kakanj snabdijevaju pitkom vodom.

Dolaskom britanskih investitora priča o rudarenju u Varešu ponovo je oživjela ovaj, čini se od mnogih, zaboravljeni grad. Pet godina trajali su pripremni radovi za eksploataciju cinka, olova i srebra, pa u kompaniji Adriatic metals BiH očekuju početak proizvodnje krajem ove godine.

“Ovo je najveći investicioni projekat u Bosni i Hercegovini i regiji. Kada ovaj projekat krene, bit će to 2,5 posto ukupnog GDP-a Bosne i Hercegovine i 25 posto - četvrtina svih stranih ulaganja”, ističe Alem Logo, izvršni direktor Adriatic metals BiH.

S obzirom na to da je riječ o projektu od državnog interesa, Vareš bi trebao biti povezan i željezničkom prugom. Na poslovima eksploatacije mineralnih sirovina u spomenutoj kompaniji trenutno radi 246 radnika, no očekuje se i znatno veći broj u narednom periodu. Jedan je to od razloga što već sada u Varešu nedostaje smještajnih kapaciteta, ali i drugih pratećih objekata i usluga koje odavno razvijenije općine imaju.

“Vareš, u kome danas živi po popisu oko devet, a realno sedam hiljada stanovnika, zaista u sljedećim godinama dobit će značajan broj novih stanovnika, ali i na dnevoj bazi ulazak mnogo poslovnog svijeta i to je nešto na šta se moramo naviknuti”, navodi Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš (HDZBiH).

Brojne zamjerke na otvaranje rudnika u Varešu iskazali su eko-aktivisti. Nakon protesta u susjednoj općini Kakanj, zbog blizine eksploatacionog polja i ugrožavanja prirodne sredine, uputili su otvoreno pismo ambasadama Velike Britanije, SAD-a i Norveške.

“Posebno razočarava činjenica da je Vaša posjeta upriličena neposredno nakon građanskog protesta u Kaknju, 3. 6. 2023. godine, tokom kojeg je jasno upozoreno da navedeni rudnik ugrožava vodozaštitne zone i slivove rijeka koje opskrbljuju građanke i građane Kaknja pitkom vodom. Nije li vaša posjeta direktna poruka svim ekološkim organizacijama, grupama i aktivistima, kao i zabrinutim građankama i građanima, da ne smiju dirati ‘Vašu investiciju’?”, stoji, među ostalim, u otvorenom pismu.

Iz kompanije Adriatic metals BiH tvrde da su sve procedure prilikom pokretanja rudnika provedene po zakonu, te da su zbog primjedbi iz Kaknja radili i analize koje su, kako kažu, utvrdile da nema ništa sporno.

"Sve smo testirali, puštali smo boju. Najveći stručnjaci u Bosni i Hercegovini su radili na tome tako da smo došli do zaključka da apsolutno nema nikakvog utjecaja na području općine Kakanj“, naglašava Logo.

I dok je, s jedne strane, u pitanju privredni prosperitet Vareša, mjesta koje bi zasigurno trebalo oživjeti u punom kapacitetu sa početkom proizvodnje u rudniku, s druge su neustavna pitanja očuvanja prirodne okoline. Zbog svega navedenog, zasigurno do kompromisa na obostrano zadovoljstvo bi se moralo doći, ponajviše zbog opstanka Vareša i njegovih stanovnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti