Otežana nabavka

Jagma i za preskupu vinsku ambalažu

21.06.2023. 08:16 / Izvor: Glas Srpske
Vino

Poskupljenje ambalaže i otežana nabavka, ali i velika ulaganja u zaštitu vinove loze zbog nepovoljnih vremenskih prilika ove sezone primorali su domaće vinarije da podignu cijene svojih proizvoda i do 20 odsto.

Poskupljenje ambalaže i otežana nabavka, ali i velika ulaganja u zaštitu vinove loze zbog nepovoljnih vremenskih prilika ove sezone primorali su domaće vinarije da podignu cijene svojih proizvoda i do 20 odsto.

Vinogradari ističu da je su cijene repromaterijala otišle u nebo, a osim toga, do njih nije lako doći jer je kriza u Ukrajini otežala nabavku.

"Najveći problem je doći do stakla, kartona i plutanog džepa, koji su osnovna tri materijala. Cijene su abnormalno otišle gore, a proizvođači se doslovno otimaju za boce na tržištu", rekli su u trebinjskoj vinariji "Vukoje" i dodali da su cijene vina u odnosu na lani više do pet odsto.

Naši ljudi se, ističu, sve više okreću ka konzumaciji domaćih proizvoda pa potražnje za hercegovačkim vinima ne manjka.

"Proizvedene količine uglavnom će biti prodate u BiH", rekli su u ovoj vinariji.

Slična situacija je i u trebinjskoj vinariji "Anđelić", gdje ističu da su cijene vina otišle gore za oko 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Zbog situacije u Ukrajini cijena ambalaže u BiH je skočila čak i 80 odsto pa smo i mi bili primorani da korigujemo cjenovnik", rekli su u ovoj vinariji. Dodaju da je, bez obzira na poskupljenje, potražnja za domaćim vinima dobra.

"Kod nas najčešće kupuju strani turisti, a "žilavka" i "vranac" su nam najprodavaniji", rekli su u ovoj vinariji.

Prema riječima agronoma Branka Anđelića, za vinogradare je ovo jedna od težih godina.

"Mnogo više je uloženo u zaštitu i tretmani su rađeni u kraćim intervalima. Ponegdje je bilo i plamenjače i još je nezahvalno davati ikakve prognoze, ali ako se vrijeme ustabili, očekujemo dobar rod i kvalitet", rekao je Anđelić.

U vinariji "Podrum Panić", koja vinograde ima u Donjim Parnicama nadomak Kozarske Dubice, kažu da su ove sezone u vinogradima bile pune ruke posla. Mnogo novca je uloženo u zaštitu jer su vremenske prilike tako diktirale.

"Trenutno je u toku skidanje lista da bi vinograd bio što prozračniji i da sunce može da dođe do grožđa", rekli su u ovoj vinariji.

Zbog ogromnog poskupljenja repromaterijala i oni ističu da razmišljaju o podizanju cijena vina.

"Sve je znatno poskupjelo, od boce do čepa. Mi još nismo mijenjali cjenovnik, ali najvjerovatnije ćemo morati, jer nećemo moći pokriti sve te troškove", rekli su u "Podrumu Panić".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti