Služba za poslove sa strancima prisilno udaljila dva ilegalna migranta iz BiH

21.06.2023. 11:43 / Izvor: Akta.ba
MIGRANTI

Služba za poslove sa strancima 20. juna u poslijepodnevnim satima prisilno je udaljila dva strana državljanina u njihovu zemlju porijekla.

Služba za poslove sa strancima 20. juna u poslijepodnevnim satima prisilno je udaljila dva strana državljanina u njihovu zemlju porijekla. Riječ je o osobama koje su nezakonito boravile u Bosni i Hercegovini a prije udaljenja su bile smještane pod nadzor u Imigracioni centar Službe.

Služba sa poslove sa strancima je saopćila da je sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo realizovano prisilno udaljenje, koje je provedeno u skladu sa EU standardima i procedurama. Službenici obezbjeđenja i pratnje Službe za poslove sa strancima sporne osobe otpratili su do zemlje porijekla.

Intenziviran je proces povratka migranata u njihove matične zemlje, uključujući i prisilna udaljenja, što je kao jedan od pririteta prepoznato i u akcionom planu EU za zapadni Balkan. Od početka godine Služba je realizovala 258 dobrovoljnih povrataka i 25 prisilna udaljenja migranata u njihove zemlje porijekla i po tom pitanju, Služba za poslove sa strancima je lider u regionu.

Provođenjem postupka prisilnih udaljenja napravljen je značajan iskorak u suprotstavljanju neregularnim migracijama i još jednom je potvrđena spremnost i opredjeljenost Službe za poslove sa strancima za što efikasnije upravljanje migracijskim procesima u BiH, navodi se u saopćenju Službe za poslove sa strancima. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti