SASTANK U SJEDIŠTU VLADE

Susret Nikšić - Orban: Fokus na jačanju ekonomske saradnje (VIDEO)

23.06.2023. 07:32 / Izvor: Fena
nikšić orban

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se jučer u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

 Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se jučer u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

Uz premijera Nikšića na sastanku su bili i zamjenici premijera i federalni ministri Toni Kraljević i Vojin Mijatović, a uz premijera Orbana mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Szijjarto Peter. Tokom susreta fokus je posebno stavljen na jačanje ekonomske saradnje gdje, kako je naglašeno, investitori imaju obostrani interes za ulaganja, kao i na podršku evropskoj perspektivi naše zemlje.

Premijer Nikšić, poželjevši dobrodošlicu mađarskom premijeru i njegovim saradnicima, istakao je jak interes Federacije BiH za značajnijim investicijama.

"Otvoreni smo za saradnju i želimo od Federacije BiH napraviti prostor gdje ćemo intenzivirati investicije u infrastrukturu i energetsku tranziciju koja podrazumijeva ulaganja u obnovljive izvore energije. Zaintersirani smo za projekte putem saradnje Vlade Mađarske sa Vijećem ministara BiH i entitetskim vladama i o tome sam početkom ove sedmice već razgovarao sa ambasadorom vaše zemlje. Cijenimo impozantan ekonomski napredak i ogromne investicije koje je postigla Mađarska u posljednjem periodu",kazao je premijer Nikšić.

Premijer Orban rekao je da u proteklom periodu nije bilo povezanosti između dvije zemlje i da je cilj današnje posjete unapređenje međusobnih odnosa i ekonomske saradnje.

"Naš recept za investicije je da nađemo vidljiv projekt kao inicijalni za ostale investicijske poslove. Negdje je to bankarski sektor, negdje energetski, negdje telekomunikacijski, ali uvijek je veoma vidno i želimo i u BiH takav projekt koji bi bio značajan za sve. Zato nam je važno da se što prije održi sastanak Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju, da se daju konkretni prijedlozi za buduću saradnju i da idemo naprijed", rekao je Orban.

Sagovornici su se usaglasili da preporuke za konkretnu saradnju trebaju biti zasnovane upravo u onim investicijskim oblastima u kojima je Mađarska postigla ekspanziju. Također, iskazana je zainteresiranost da se saradnja odvija u oba pravca, te da će i bosanskohercegovačke kompanije imati mogućnosti promocije svog rada u Mađarskoj. 

Razgovarano je i o podršci evropskom putu BiH, a mađarski premijer najavio je nastavak te podrške, kao i da će se naredne godine tokom predsjedavanja Mađarske Evropskom unijom naročito založiti za napredak naše zemlje u evropskim integracijama.

Zahvalivši se na gostoprimstvu, mađarski premijer pozvao je premijera Nikšića u posjetu Mađarskoj. Sastanku prisustvovali su i ambasadorica BiH u Mađarskoj Biljana Gutić-Bjelica, te ambasador Mađarske u našoj zemlji Krisztian Posa, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti