Škola budućnosti

STEM vještine važne za izgradnju društva zasnovanog na znanju

23.06.2023. 14:58 / Izvor: Akta.ba
Stem

Više od 100 učenika i nastavnika učestvovalo je u zabavnim i praktičnim aktivnostima i radionicama koje su imale za cilj da inspirišu i motivišu učenike da se direktno uključe u inovacije, tehnologiju i nauku.

U Sarajevu je održan dvodnevni događaj mreže od 26 STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) laboratorija u osnovnim i srednjim školama širom zemlje kojim je obilježena uspješna implementacija, u saradnji sa STEMI, jednogodišnjeg programa posvećenog jačanju kapaciteta u oblasti vještačke inteligencije. Više od 100 učenika i nastavnika učestvovalo je u zabavnim i praktičnim aktivnostima i radionicama koje su imale za cilj da inspirišu i motivišu učenike da se direktno uključe u inovacije, tehnologiju i nauku.

Predstavljeni su nagrađeni projekti razvijeni od strane Osnovne škole "Ćamil Sijarić" u Nemili, Osnovne škole "Sveti Sava" u Banjoj Luci, Srednje elektrotehničke škole u Sarajevu i Tehničke škole u Zenici.

Događaj se održao u okviru projekta "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta" (EGG2), kojeg primarno finansira Vlada Kraljevine Norveške, a sufinansira i provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

"Inspirativno je i ohrabrujuće vidjeti da je 26 partnerskih škola iz cijele zemlje visoko angažovano u okviru uspostavljene STEM zajednice, voljnih da uče, dijele iskustva i prakse, te da postanu pokretačka snaga ka poboljšanju kvaliteta obrazovanja, odgovaranju na potrebe tržišta, povećanju konkurentnosti i izgradnji društva zasnovanog na znanju. Norveška ostaje posvećena rješavanju hroničnog i dokumentiranog nedostatka digitalnih vještina, znanja i sposobnosti koji ne samo da ometa daljnji rast i razvoj IT industrije i cjelokupne ekonomije, već i sprječava razvoj društvenog znanja u cjelini“, izjavio je Olav Reinertsen, ambasador Kraljevine Norveške u BiH.

STEM

Danas su digitalna rješenja od vitalnog značaja za sve sektore društva zbog brzog tempa tehnoloških promjena. Od izuzetne je važnosti iskoristiti tehnologiju i digitalne alate kako bi se mladim ljudima omogućilo stjecanje boljih vještina i doprinijelo boljoj budućnosti za mlađe generacije.

"U partnerstvu s Norveškom, zajednički radimo na unapređenju inovacija, preduzetništva i tehnologije u različitim sektorima u BiH. Ponosni smo što sprovodimo ove aktivnosti u zemlji, jer su one važne za bolju pripremu mladih ljudi za tržište rada danas i u budućnosti koje zahtijeva napredne vještine. Rad UNDP-a u ovoj oblasti dio je prioriteta saradnje UN-a u Bosni i Hercegovini i doprinosi unapređenju ovih zajedničkih ciljeva", rekla je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

STEM

Drugi dan događaja učenice i učenici su imali priliku učestvovati u izložbi na kojoj su prisustvovale različite organizacije, kompanije i inovatori koji su prikazali VR tehnologije, 3D printere, robote, internet sigurnost i još mnogo toga.

"Projekat 'Škola budućnosti' me je mnogo nadahnuo i podučio. Naučila sam o mnogim stvarima koje su ključne za razvoj informatike kao nauke. Otvorio mi je vrata nove dimenzije i potpuno druge perspektive STEM-a", naglasila je Latifa Pršeš, učenica Srednje elektrotehničke škole iz Sarajeva.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti