Snižene cijene

Cijena mesa na rafama ne pada kao na farmama

26.06.2023. 07:43 / Izvor: Nezavisne novine
meso

Cijene mesa u mesnicama i marketima treba da budu snižene u skladu sa cijenama žive vage stoke, saglasni su naši sagovornici kada je riječ o pojeftinjenju gotovog mesa.

Cijene mesa u mesnicama i marketima treba da budu snižene u skladu sa cijenama žive vage stoke, saglasni su naši sagovornici kada je riječ o pojeftinjenju gotovog mesa.

Naime, poslije svih poskupljenja građani su konačno dočekali da počnu padati cijene mesa po živoj vagi, što bi trebalo da smanji cijenu mesa u marketima i mesnicama, ali po svemu sudeći, trgovci ne mare za pojeftinjenja.

Da su cijene niže, potvrđuje i podatak da je cijena prasića u Republici Srpskoj pala za čak 50 odsto, pa tako sada kilogram prasetine žive vage košta oko šest KM, a niže cijene su i kada govorimo o jagnjadima, ovcama.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da cijena mesa u trgovinama ne prati cijenu kilograma žive vage stoke.

Kako ističe, s obzirom na niže cijene po živoj vagi, treba očekivati da konačno počne padati i prodajna cijena u mesnicama i marketima.

"Treba vremena da vidimo šta će trgovci napraviti, obično kada imamo poskupljenje, oni se pravdaju tim da je skočila cijena žive vage, a kada treba da spuste cijenu, kažu da imaju zalihe", rekao je Marinković za "Nezavisne novine".

Jovan Vasilić iz Udruženja potrošača "Zvono" Bijeljina ističe za "Nezavisne novine" da odavno imamo problem što cijena žive vage određenog mesa nikad nije dovela do sniženja cijene gotovog proizvoda.

"Trgovci će biti primorani da spuste cijene koje su veoma visoke, jer je kupovna moć građana znatno slabija nego što je bila. Takođe, postavlja se pitanje da li je trgovcima stalo da prodaju gotovo meso po višoj cijeni, jer građani ne kupuju iste količine kao prije", rekao je Vasilić, dodajući da su imali žalbe građana da su cijene mesa u mesnicama previsoke.

Prema njegovim riječima, cijene nikada nisu zavisile od samih proizvođača, trgovci su ti koji diktiraju cijenu.

Dušan Srdić iz Udruženja potrošača "Reakcija" iz Banjaluke ističe za "Nezavisne novine" da su trgovci ekspresni kada treba podići cijenu, a kada treba da je spuste, onda se povuku.

"Iako sada imamo realan osnov za niže cijene, čemu ide u prilog niža cijena prasića, odnosno cijena koja je manja za 50 odsto, oni ne mare za to", rekao je Srdić, dodajući da trgovci uvijek žele ekstraprofit kako bi imali što bolju zaradu, pa makar to bilo i na jedan dan.

Kako je kazao, u narednom periodu će predložiti konkretne mjere kako bi došlo do stabilizacije cijena na tržištu.

"Nedavno je održan zajednički sastanak svih udruženja potrošača sa resornim ministrom, na kojem je dogovoreno da uskoro izađemo sa određenim mjerama kako bi cijene konačno počele da padaju", rekao je Srdić.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti