Otvaranje rudnika

Skupština opštine Jezero odbila nastavak geoloških istraživanja

29.06.2023. 12:50 / Izvor: jajce-online.com
jezero

Skupština opštine Mrkonjić Grad dala je saglasnost za nastavak istraživanja kompaniji Lykos Balkan Metals, dok se još čeka odluka Skupštine opštine Šipovo.

Skupština opštine Jezero nije odobrila kompaniji SNK Metali odnosno Lykos Balkan Metals nastavak geoloških istraživanja na njihovoj teritoriji. Ovaj odluka je rezultat ponovljenog glasanja, koje je pokazalo podijeljena mišljenja među odbornicima.

Pet odbornika iz stranke SNSD (Snježana Gogić, Milanka Vasiljević, Momir Savić, Dalibor Tomić, Marijana Gogić) glasalo je za nastavak geoloških istraživanja, dok su tri odbornika iz DNS (Ilija Kačar), SP (Željka Jovetići) i SDP (Kenan Omić) glasali su protiv. Od 13 odbornika u Skupštini opštine Jezero, dvoje nije prisustvovalo sjednici, a jedna odbornica iz SNSD-a je bila spriječena zbog bolničkog liječenja.

"I danas su odbornici Momir Savić, Ilija Kačar, Milanka Vasiljević, Snježana Gogić, Dalibor Tomić, Željka Jovetić, Kenan Omić i Marijana Gogić pokazali svoje poštovanje prema građanima koji su ih birali i ovom prilikom im se zahvaljujem jer su odgovorno pristupili važnosti svih tačaka dnevnog reda. Prisutni odbornici usvojili su zaključak o glasanju odbornice koja je hospitalizovana i zbog specifične situacije dostavila molbu putem mejla i notarski ovjerenu izjavu za glasanje u odsustvu - i za svaku tačku izjasnila se dodatno po pozivu. Četiri odbornika napustila su nastavak sjednice na početku sjednice i to: Ševal Ribić (SBIH) Milan Kutanjac (PDP), Dejan Pekez (PDP) i Jovo Topić. Dragana Karaga je bila opravdano odsutna za šta je glasalo 7 prisutnih odbornika", stoji u pismenoj obavijesti na stranici Opština Jezero.

Prošle sedmice je sjednica bila odgođena na zahtjev načelnice Snežane Ružičić nakon što se odbornica SNSD-a nije osjećala dobro. U tom trenutku, na sjednici je bilo 12 od 13 odbornika. Međutim, juče nije bilo dvoje odbornika, a četvero ih je napustilo sjednicu. Unatoč tome, sa samo sedam odbornika i jednom koja je glasala putem Vibera, sprovedeno je glasanje.

Prošle godine, odbornici su jednoglasno odbili zahtjev SNK Metala i njihovu namjeru da sprovedu detaljna geološka istraživanja u Jezeru. Međutim, kompanija je potom tražila od načelnice da zanemari volju građana i odobri im radove. Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske dalo je kompaniji dozvolu za detaljna geološka istraživanja mineralnih sirovina 2021. godine, ali im još uvijek nedostaje dozvola lokalne zajednice.

Vlasti u Jajcu, predvođene načelnikom Edinom Hozanom i predsjedavajućim OV Jajce Josipom Topićem, suprotstavile su se ovom projektu i izrazile zabrinutost zbog geoloških istraživanja koja prethode otvaranju rudnika. Ova odluka bi ugrozila cijeli ekosistem, nacionalni spomenik Veliko i Malo Plivsko jezero, kao i turizam u Jajcu. Velika briga stanovnika Jajca odnosi se na rijeku Plivu, koja im pruža vodu za snabdijevanje.

Podsjećamo da je Skupština opštine Mrkonjić Grad dala saglasnost za nastavak istraživanja kompaniji Lykos Balkan Metals, dok se još čeka odluka Skupštine opštine Šipovo. Aktivisti iz Doline Plive mogu biti zadovoljni postignutom borbom protiv geoloških istraživanja koja bi mogla imati štetne posljedice po okoliš i lokalnu zajednicu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti