POTRAGA ZA BAZIČNIM I PLEMENITIM METALIMA

Sve firme Miloša Bošnjakovića koje vrše geološka istraživanja u BiH

22.06.2023. 12:54 / Izvor: Akta.ba
miloš bošnjaković

Osnivač firme Lykos Balkan Metals d.o.o. je Miloš Bošnjaković za kojeg mnogi kažu da je "tvorac zlatne groznice", rođeni Tuzlak koji je završetkom rata 1996. godine otišao iz Bosne i Hercegovine.

Kao grom iz vedra neba odjeknula vijest da su na tri lokacije na teritoriji opštine Jezero potvrđeni visoki sadržaji zlata.

Geološka istraživanja provodi "Lyokos Balkan Metals" putem Lykos Balkan Metalsa d.o.o. sa sjedištem u Bijeljini a koja planira ulagati u geološka istraživanja raznih metala na tri lokacije u BiH. Firma je dobila je dozvolu za geološka istraživanja na području opština Petrovo, Mrkonjić Grad, kao i dijelom opština Jezero i Šipovo i opštine Čajniče.

GRAĐANI PROTESTVUJU, INVESTITOR NE ODUSTAJE

Namjera kompanije da vrši geološka istraživanja i eksploataciju ruda u pomenutim općinama donijela je i strah da će voda, tlo i šume biti zagađene i uništene. Građani/ke protestvuju godinama, smatraju da će rudarske aktivnosti ugroziti njihov opstanak na ovom području. Konkretno u Jezeru se bore protiv istraživanja ruda zlata, bakra, radioaktivnog kobalta, ali ne protiv litijuma kojeg, kako kažu, nema na našim prostorima. Ista situacija je i u Mrkonjić Gradu...

Ipak, investitori tvrde da donose održivi razvoj i nova radna mjesta. Navode da su dioničari kompanije Lykos Metals Limited su iz Australije, Velike Britanije, Amerike, te da su kriterijumi australijske berze ASX na kojoj posluju izuzetno strogi, a uključuju i poštovanje visokih ekoloških standarda. Osnivač firme Lykos Balkan Metals MIloš Bošnjaković je ranije izjavio da ne namjerava odustati od posla, ali će razmisliti i o pravnoj zaštiti.

SVE FIRME MILOŠA BOŠNJAKOVIĆA

Ko je Miloš Bošnjaković za kojeg mnogi kažu da je "tvorac zlatne groznice"? On je rođeni Tuzlak koji je završetkom rata 1996. godine otišao iz Bosne i Hercegovine prvo na Novi Zeland, potom u Australiju. Nakon povratka u BiH pokrenuo je Eastern Mining koja je osnovana 2012. u Sarajevu, čija je sestrinska kompanija Adriatic Metals osnovana u Velikoj Britaniji, a posluje na Londonskoj berzi.

Kao osnivač firme Eastern Mininga u Varešu pronašao je zlato i bio na čelu menadžmenta od 2013. do 2020. godine i kroz taj projekat je najviše poznat bh. javnosti. Nakon toga, kreće u "potragu za zlatom" i drugim rudama i geološkim istraživanjima u BiH.

Za istu djelatnost osnovao je još dvije firme u Bijeljini. Medeni brijeg d.o.o. koja je nosilac saglasnosti rudnih istraživanja u ozrenskoj opštini. Ipak, nakon pobune stanovnika ozrenske opštine i brojnih pritisaka, projekat Sočkovac je Medenom brijegu propao jer je resorno ministarstvo 31.05.2022. godine poništilo datu saglasnost za geološka istraživanja. 

Tu je i firma SNK Metali d.o.o. sa kojom želi da istraže područje Sinjakova. SNK Metalima ističu dozvole 30. juna, po starom Zakonu resorno Ministarstvo im je moglo dati odobrenje, a sada po novom zavise od Skupština, te vrše vrše pritisak na odbornike i lobiraju u svoju korist uz pomoć aktualne vlasti.

Podsjetimo, Bošnjaković je osnovao i firmu Seven Plus d.o.o. Sarajevo sa kojom planira da u Varešu vrši geološka istraživanja s ciljem pronalaska hroma kombinovanim metodama (površinskim kopom i podzemnom eksploatacijom).

Tu je i agencija za poslovno savjetovanje MB Point registrovana za iznajmljivanje i upravljanje vlastitim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup.

Iako nije on u vlasničkoj strukturi, na stranici Lykosa se navodi da su oni vlasnici još jedne firme a to je Braha Resources d.o.o. koja je nosilac istražnih licenci za projekat u Čajniču.

firme

 

Bošnjaković se negdje pojavljuje kao osnivač, negjde kao direktor, a prema dosadašnjem načinu rada uglavnom s namjerom da domaća firma dobije dozvole za istraživanje nakon čega firma prelazi u strane čime omogućuje ulazak u engleske ili australske berze. 

Osim u Bosni i Hercegovini, Bošnjaković se povezuje i brojnim firmama u Srbiji i Crnoj Gori. Prema pisanju srbijanskih medija, sa svojim firmama ima veze sa geološkim istraživanjima na lokacijama Cer, Bukulja, Rekovac, Krajkovac, Vranje, Dobrinja, Pranjani, Siokovac, Rekovac, Ursule.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti