GRAĐANI NE ODUSTAJU

"SNK Metali" dobili saglasnost za geološka istraživanja u jednom dijelu opštine

21.06.2023. 15:14 / Izvor: Akta.ba
jezero geološka

SNK Metali žele da istraže područje Sinjakova koje se nalazi na tromeđi tri općine, Šipovo, Jezero i Mrkonjić Grad.

Skupština opštine Mrkonjić Grad ipak je danas usvojila o davanju saglasnosti društvu sa ograničenom odgovornošću "SNK metali" iz Bijeljine za detaljna geološka istraživanja bakra, željeza i pratećih metala na istražnom prostoru Sinjakovo, na dijelu područja koje pripada ovoj opštini.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević objasnio je da se saglasnost daje isključivo za istraživanje, a da ne uključuje i saglasnost za dodjelu koncesije za eventualnu eksploataciju navedenih mineralnih sirovina na ovom istražnom prostoru. 

Podsjetimo, SNK Metali žele da istraže područje Sinjakova koje se nalazi na tromeđi tri općine, Šipovo, Jezero i Mrkonjić Grad. 

SUKOB PRED OPŠTINOM JEZERO​

Jučer je održana i Skupština Opštine Jezero na kojoj je trebalo da se glasa ponovo i dozvoli da se na njihovom području nastave geološka istraživanja koja sprovodi kompanija “SNK Metali”. 

Na sjednici je bilo 12 od 13 odbornika, ali je prekinuta zbog lošeg zdravstvenog stanja jedne od odbornica. Iako su opozicioni političari tražili da se sjednica nastavi jer je bilo dovoljno kvoruma, ipak se nije nastavila, piše Jajce Online.

Nije bilo razloga da se prekine sjednica i odgodi jer kvorum nije narušen. Iako je kolegica morala kući, ostalo je još 11 odbornika od 14 i nije bilo razloga za prekid, ali načelnica je tražila prekid da ne bi izgubila većinu. Neki odbornici su sigurno za, većina je protiv. Mislim da su ti koji su za u manjini, ali su građani toliko protiv da ni oni neće glasati za nastavak istraživanja“, rekao je odbornik Milan Kutanjac (PDP).

"Sjednica Skupštine opštine Jezero je prekinuta zbog lošeg zdravstvenog stanja jedne od odbornica! Iako je opozicija tražila da se sjednica nastavi jer je bilo dovoljno odbornika, ali do toga nije došlo! Osim toga došlo je do fizičkog sukoba ispred zgrade Opštine Jezero! Policija je intervenisala, da ne bude većih sukoba! Oni su sugeirisali što nisu najavili spontani skup aktivisti i htjeli su rastjerati naše mještane. Sada otvoreno pitamo policijske snage: Zašto nisu intervenisali na pozive građana kad su prijavljivali kamione od Lykosa što prevozili teret preko mostova, a teret im je bio veći od dozvoljenog! Da li imamo ista prava u RS? Da li je Zakon za sve isti?", napisali su aktivisti na FB stranici Stop rudnicima u dolini Plive i dodali da nastavljaju sa svojim aktivnostima.

Reagovala je i načelnica Opštine Jezero Snježana Ružić i na svom FB nalogu napisala da je par mještana  “koristilo javnu površinu dječijeg sportskog igrališta, ogradu dječijeg igrališta za govor mržnje, na nenajavljenom okupljanju, nezakonskom snimanju, uz to odgurujući zaposlenog u JKP koji je obavljao radnu dužnost”.

DOZVOLE ISTUČU 30. JUNA

Nakon što je Skupština u Mrkonjiću dala saglasnost danas, sada se čekaju odluke Skupštine opštine u Šipovu (također, sjednica prekinuta) i nastavak u Jezeru koje je zakazan za 29. juni.

Po starom Zakonu resorno Ministarstvo im je moglo dati odobrenje a sada po novom zavise od Skupština. SNK Metalima ističu dozvole sada 30. juna, pa zato vrše pritisak na odbornike lobiraju u svoju korist uz pomoć aktualne vlasti, rečeno je za naš portal.

Iako je skupština prošle godine jednoglasno odbila bilo kakva istraživanja, pritisak kompanije SNK metali, koja je kćerka “Lykos Balkan Metals” na građane, da popuste i dopuste iskopavanja i istraživanja, se nastavio.

Po raspuštanju sjednice, pred zgradom opštine došlo je do naguravanja. Zaposlenik opštine je nasrnuo na mještanku i pokušao joj oduzeti transparent, a video njihovog sukoba objavljen je na grupi “Stop rudnicima u dolini Plive” na Facebook-u, koja okuplja veliki broj mještana koji se protive istraživanjima.

ZANEMARIVANJE VOLJE GRAĐANA

Kompanija “SNK Metali” iz Bijeljine čija su geološka istraživanja u oktobru prošle godine jednoglasno zaustavili odbornici SO Jezero, zatražila je tada od načelnice Snežane Ružičić da zanemari volju građana i lično im da dozvolu za nastavak radova.

Njima je detaljna geološka istraživanja mineralnih sirovina prethodno odobrilo Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske, a obustavljanje istraživanja navodno može proizvesti tužbe i penale. 

“Za izvođenje radova je neophodna saglasnost jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi istražni prostor. Zahtijevamo da nam pismenim putem, kao načelnik opštine na čijoj teritoriji se izvode geološka istraživanje date svoju saglasnost", naveli su tada u svom zahtjevu iz “SNK Metala“, kompanija koja je inače članica “Lyikos Balkan Metals”.

Međutim, iako je resorno ministarstvo dalo odobrenje za istraživanje, da bi ona uopšte mogla da se sprovode, potrebna je saglasnost lokalne zajednice, koju predstavljaju SO i načelnik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti