Trebinje dobilo novu Gradsku pijacu, finansirala Evropska unija

30.09.2023. 08:42 / Izvor: Akta.ba
trebinje pijaca

Ukupna vrijednost investicija, za svih 12 podržanih jedinica lokalne samouprave (općine/opštine i gradovi) iznosi više od 2.3 miliona KM.

Šef kooperacija u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini Stefano Ellero i gradonačelnik Grada Trebinja Mirko Ćurić jučer su svečano otvorili novu Gradsku pijacu u Trebinju.

Vrijednost investicije, koja uključuje nabavku 20 mobilnih prodajnih kućica koje će koristiti poljoprivredni proizvođači iz Trebinja i okoline, od kojih će tri biti prilagođene potrebama osoba s invaliditetom, iznosi oko 260.000 KM, od čega je Evropska unija finansirala oko 200.000 KM – saopćeno je iz UNDP-a.

Gradska pijaca u Trebinju jedna je od ukupno 12 jedinica lokalne samouprave koje će kroz EU4AGRI poboljšati svoju tržišnu infrastrukturu. Projektom je planirana izgradnja zelenih i stočnih pijaca, tržnica, otkupnih stanica, poboljšanje mobilne sajamske infrastrukture, postavljanje solarnih panela, te uspostava ekološki prodajnih objekata.

"Trebinje je jedan od prvih gradova u kojem je implementiran ovaj projekt. Danas smo otvorili novu Gradsku pijacu sa 20 mobilnih kućica, javnom česmom, dva podzemna otpadna kontejnera i pristupnim stazama. Ovo je jedan od primarnih projekata Evropske unije u razvoju lokalnog tržišta poljoprivrednih proizvoda, a vjerujemo da će uveliko doprinijeti razvoju turizma, te razvoju lokalnih zajednica i održivosti", izjavio je Stefano Ellero, šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH.

Zahvaljujući podršci Evropske unije, Grad Trebinje je uspješno realizirao niz infrastrukturnih poboljšanja na novoj Gradskoj pijaci. Osim nabavke mobilnih štandova, izgrađena je javna česma na Gradskoj pijaci što je znatno obogatilo funkcionalnost i infrastrukturu ove važne gradske lokacije u Trebinju.

Dodatno, poboljšana je kvaliteta, higijena i sigurnost hrane putem stvaranja boljih uvjeta i opremanja prodajnih mjesta.

"Ova je lokacija i ranije služila kao prodajno mjesto, no infrastruktura nije bila adekvatno uređena. Sada se nadamo da ćemo u budućem razdoblju dobiti podršku od svih građana glede održavanja Gradske pijace kako bismo promijenili loše navike i stvorili bolje uvjete za sve nas. Projekt je završen i cilj nam je dobiti najbolju ocjenu od građana, te se nadamo da ćemo u narednom periodu biti svi produktivniji", poručio je gradonačelnik Mirko Ćurić.

Partnerstvo sa Evropskom unijom dodatno je ojačalo infrastrukturni i ekonomski razvoj Grada Trebinja, pridonoseći unapređenju kvaliteta života njegovih građana.

U sklopu EU4AGRI projekta, osim u Trebinju, tržišna infrastruktura će biti poboljšana u Banja Luci, Mostaru, Bihaću, Gračanici, Mrkonjić Gradu, Bosanskom Petrovcu, Rudom, Gradiški, Zenici, Teslić i Šamcu.

Ukupna vrijednost investicija, za svih 12 podržanih jedinica lokalne samouprave (općine/opštine i gradovi) iznosi više od 2.3 miliona KM, od čega je Evropska unija finansirala oko 1.6 miliona KM.

EU4AGRI je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno - prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, zadržavanje postojećih i podršku oporavku od krize izazvane COVID-19 u Bosni i Hercegovini.

EU4AGRI finansira Evropska unija u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 20 miliona eura. Projekt zajednički realiziraju i sufinansiraju Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Češka razvojna agencija (CzDA).

Projekt se fokusira na povećanje investicija u poljoprivredno-prehrambeni sektor i povećanje nivoa znanja i vještina poljoprivrednih proizvođača i drugih učesnika u lancima vrijednosti kroz proširenje savjetodavnih usluga i poboljšanje ekonomskih mogućnosti u ruralnim područjima.

U sklopu projekta, trenutno je u toku novi poziv za predaju projektnih prijedloga u oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje vrijedan dva miliona KM. Kroz ovaj javni poziv Evropska unija će podržati poljoprivredna gazdinstva u oblasti modernizacije i uvođenja novih tehnologija i inovacija, unapređenja kvaliteta proizvoda, higijene i sigurnosti hrane, promovisanja dobrih poslovnih praksi i održivog razvoja.

U sklopu Poziva bit će organizovane informativne sesije širom BiH koje su otvorene za javnost – navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti