ULAGANJE U NOVE TEHNOLOGIJE

Investicija od 2,4 miliona eura: Otvoren novi pogon kompanije Lactalis BH u Gradačcu

06.07.2023. 13:35 / Izvor: Akta.ba
pogon lactalis
OTVORI GALERIJU

Foto: Akta.ba

Svečanim presijecanjem vrpce danas je u Gradačcu otvoren novoizgrađeni pogon za preradu mlijeka kompanije Lactalis BH u koji je investirano 2,4 miliona eura.

Svečanim presijecanjem vrpce danas je u Gradačcu otvoren novoizgrađeni pogon za preradu mlijeka kompanije Lactalis BH u koji je investirano 2,4 miliona eura.

Ovom značajnom investicijom realizovano je proširenje proizvodnog dijela fabrike što će omogućiti dalji razvoj poslovanja Lactalisa BH u našoj zemlji, unaprijediti proizvodnju, ali i organizaciju rada. 

Na svečanom događaju je predstavljeno i novo pakovanje Dukat sa brojnim prednostima, a Lactalis BH će postati prva kompanija koja ovakvu ambalažu proizvodi u Bosni i Hercegovini. 

Generalni direktor Lactalis BH d.o.o. Gradačac Kenan Kečo podsjetio je da kompanija egzistira u Bosni i Hercegovini do 2007. godine. Kroz cijeli period postojanja kompanija je radila na konstantnom unapređenju svojih proizvoda i procesa.

"Organizovala je, educirala i razvijala proizvođače mlijeka. Smatram da smo zadržali ljude na selu i da smo potakli proizvodnju mlijeka. Podržali smo naše farmere u njihovim investicijama i bili lojalan partner na koga se mogu osloniti", istakao je.

NASTAVAK INVESTIRANJA 

Naglasio je da je u proizvodnji proces u Bosni i Hercegovini do sada uloženo 43 miliona KM, a samo u prošloj godini 4,7 miliona KM.

lactalis

 

"Neprestano radimo i radit ćemo na unapređenju proizvodnih linija, uvođenju novih tehnologija, praktičnih pakiranja te unapređenju proizvodnog asortimana. Dokaz tome je i nova linija atriflex koja je prva takva linija instalirana u Bosni i Hercegovini. Našim potrošačima nudimo novo modernije i prihvatljivije pakovanje mlijeka, a sa novom linijom proširujemo i kapacitete mljekare Inmer za 10 miliona litara godišnje koje želimo da otkupimo od bh. farmera", dodaje Kečo.

Podsjeća da Lactalis BH već godinama svoju dobit reinvestira u domaće tržište i unapređuje proizvodne kapacitete kako bi poboljšao kvalitet proizvoda, a time i zadovoljstvo potrošača.

Najavio je nastavak investiranja u Bosni i Hercegovini i u budućnosti, te već sljedeće godine u ovoj proizvodni pogon će uložiti dodatnih 2,6 miliona KM.

Pored toga, važno je istaći da je mljekara Inmer najveći izvoznik mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH sa učešćem od 30 posto od ukupnog izvoza.

"Ponosan sam na ovu kompaniju, moj tim, sve uposlene u Lactalisu i mljekari Inmer koji su doprinijeli ovakvom uspjehu proteklom periodu. Naša je obaveza da svim našim potrošačima ponudimo najbolji kvalitet domaćeg mlijeka, sa domaćih farmi iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i da uz njih rastu nove generacije", poručio je Kečo. 

POZIV FRANCUSKIM INVESTITORIMA

Christine Toudic, Ambasadorica Republike Francuske u BiH istakla je da je Lactalis jedan globalni lider poljoprivredne industrije i mlječne industrije u Francuskoj, te izrazila zadovoljstvo što je zastupljen i u BiH.

"Zaista mi je izuzetna čast što sam danas ovdje ali veliko i posebno zadovoljstvo. Ja se svakodnevno borim da ubijedim Francuske proizvođače i Francuske firme da dođu i posluju ovdje, tako da mi je drago što je Lactalis ovakav uspjeh postigao, da i oni svi mogu to da vide. Ja znam da nije lako poslovati u ovoj zemlji ali i druge zemlje uspjevaju ovdje da posluju tako da ću nastojati i dalje da ih ubijedim da dođu, evo Lactalis je ovdje, zašto i ostali ne bi došli?  Ovo je još jedan dokaz o uspješnosti. Kada govorimo o mladima, mi u zapadnim zemljama često kažemo “Mladi odlaze, šteta, itd”, ali evo Lactalis je ovdje i mladi mogu ostati i raditi u svojoj zemlji.  Mladi u BiH su sposobni, obrazovani, i zaista trebaju da imaju mogućnost da ostanu ovdje i zarađuju za svoj život. Ali naša politika i nije da privlačimo mlade ljude i radnu snagu u našu zemlju, naša politika je da doprinesemo i učinimo šta možemo da mladi ovdje mogu ostati i zarađivati, tako da ću ja nastaviti kao i do sada da to ponavljam. To je i izbor Lactalisa koji je prisutan u više od 50 zemalja svijeta", poručila je Toudic.

Kemal Hrnjić, ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u FBiH kazao je da je čast biti biti u kompaniji koja posluje pod “kišobranom” globalnog lidera u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda u svijetu.

PONOS FRANCUSKE, ALI I BiH

"Kompanija Lactalis je sigurno kompanija koja je ne samo ponos nama u FBH nego kompanija koja je na ponos Francuskoj državi i vladi. Hvala im što investiraju u BiH i na taj način omogućavaju da naša djeca ostanu u ovoj zemlji i da imaju svoje mjesto pod suncem u svojoj zemlji. Mogu slobodno reći da je mljekarski sektor u FBiH pa i BiH jedan od najrazvijenih i jedan od najorganiziranijih sektora industrije u BiH. Oni su pokretači razvoja poljoprivrede u FBiH. Čak preko 50% poljoprivrede u FBiH čini proizvodnja mlijeka i onda možete zamisliti koliko su ovakve investicije značajne. Ovdje se nalaze najmodernije tehnologije koje svijet nudi i radnici koji budu ovdje radili imat će mogućnosti skupiti i mudrosti i znanja i kompetencija da rade u bilo kojoj industriji u svijetu", poručio je Hrnjić i dodao da Ministarstvo podržava ovakve projekte.

 

"Mi možemo reći da smo dio ove investicije i sa ovog mjesta mogu najaviti da ćemo nastaviti u istom tempu podržavati prehrambene industrije ove zemlje, kako bi investirali u svoj pogon i zapošljavali radnike i širili svoje proizvodne kapacitete. Mi smo ove godine izdvojili 39 miliona KM za kapitalna ulaganja kroz ruralni razvoj i vjerujem da će većinu tih novaca povući ovakve kompanije i mi ćemo to nastaviti i dalje raditi. Smatram vrlo važnim da privatni sektor, prehrambena industrija, poljoprivredni proizvođači i država budu partneri kako bismo zajedno kreirali ambijent za razvoj primarne poljoprivrede i prehrambene industrije u ovj zemlji. S tim u vezi, mi smo ove godine u pravilniku zamolili naše poduzetnike da na svakih 200 hiljada KM dodijeljenih sredstava pd strane ministarstva zaposle po jednog radnika. Smatramo da je to poštena mjera u ovoj zemlji i da će donijeti rezultate već ove godine i da ćemo imati do 100 zaposlenih u prehrambenoj industriji, a to znači i razvoj te industrije a ne samo zapošljavanje mladih ljudi".

U ime gradonačelnika i gradske uprave prisutne je pozdravio Samir Iskrić, šef odsjeka za budžet i finansije Gradske služba za privredu, budžet i finansije Gradačca. Kako je kazao, ovu fabriku i njihove proizvode znaju i cijene svi građani ovog grada, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

"Ponosno ističemo da ste jedan od pionira razvoja gradačačke privrede u proreklom periodu. Konstantnim ulaganjem u protekloj deceniji i kvalitetnom proizvodnjom, učinili ste da ne samo vaši brendovi budu prepoznatljii, već i da Gradačac dobije epitet grada u kojem se proizvode kvalitetni mliječni proizvodi. U budućnosti ćemo kao gradska uprava činiti sve da vam olakšamo poslovanje i da nastavimo ulaganje u infrastrukturu industrijske zone u skladu sa našim mogućnostima", poručio je Iskrić.

Akta redakcija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti