2 miliona KM za preradu i marketing u BIH

Produžen rok za prijavu na Javni poziv projekta EU4GARI

07.07.2023. 11:33 / Izvor: Akta.ba
eu4agri

Za ovaj Javni poziv, produžen je rok za podnošenje prijava, te je krajnji rok za prijave 12. juli 2023. godine, do 15:00 sati.

U okviru projekta EU4AGRI, koji finansira Evropska unija objavljen je Javni poziv vrijedan 2 miliona KM za podršku investicijama u preradu i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Za ovaj Javni poziv, produžen je rok za podnošenje prijava, te je krajnji rok za prijave 12. juli 2023. godine, do 15:00 sati. 

Ovaj Javni poziv kao i smjernice za potencijalne podnosioce prijava se isključivo odnose na mjeru podrške u prerađivačke kapacitete poljoprivredno-prehrambene industrije kroz uvođenje inovacija i razvoj novih i/ili unapređenje postojećih proizvoda, marketinških alata, te osiguranje kontinuiteta poslovanja i sigurnog i zdravog radnog okruženja. 

Na ovaj Javni poziv se mogu prijaviti obrti, preduzetnici, zadruge i preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća koja zapošljavaju manje od 250 radnika, te svi projekti koji se isključivo odnose na proizvodnju proizvoda za ljudsku prehranu a u sklopu sektora: prerade voća, prerade gljiva, ljekobilja, začinskog bilja, vinarstva i prerade maslina, prerade povrća, prerade mlijeka, prerade meda, prerade mesa, prerade jaja, prerade i konzerviranje riba, prerade žitarica, te proizvodnja gotove hrane i jela.

Podnosioci prijava mogu podnijeti samo jednu prijavu na ovaj Javni poziv. Prijave više podnosilaca u okviru jednog prijedloga neće biti uzete u obzir. 

U okviru projekta EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, objavljen je još jedan Javni poziv za uvođenje inovacija i informaciono-komunikacionih tehnologija u poljoprivredno-prehrambeni sektor, vrijedan 1,3 miliona KM. Cilj ovog Javnog poziva jeste podrška i doprinos stabilizaciji i jačanju konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH kroz modernizaciju i uvođenje novih tehnologija, inovacija i stvaranje dodane vrijednosti poljoprivrednih proizvoda, razvoj inovativnih softverskih rješenja, kao i rješenja koja uključuju korištenje vještačke inteligencije (AI).

Na ovaj Javni poziv se mogu prijaviti mikro, mala i srednja preduzeća iz IT sektora, mikro, mala i srednja preduzeća iz poljoprivredno-prehrambenog sektora (obrti/samostalni preduzetnici, zadruge, preduzeća) ili mikro, mala i srednja preduzeća (zadruge, preduzeća) koja ekonomski i interesno okupljaju poljoprivredne proizvođače ili stanovništvo ruralnih područja, pružajući im organizacionu i savjetodavnu podršku.

Krajnji rok za podnošenje prijava na ovaj Javni poziv je do 14. jula 2023. godine, do 15:00 sati. 

Prijave na oba javna poziva se podnose isključivo putem elektronskog sistema dostave prijava koji je obezbijedio EU4AGRI projekat. Dostavljanje prijava u bilo kojem drugom formatu (e-mail, pošta, fax i sl.) nije prihvatljivo i prijave dostavljene na taj način neće biti uzete u razmatranje.  

EU4AGRI je četverogodišnji (2020-2024) projekat Evropske unije vrijedan 20.25 miliona eura čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Projekat provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti