Procjenu svake četiri godine radi OECD

APIK prikuplja podatke institucija u vezi sa borbom protiv korupcije

16.07.2023. 09:37 / Izvor: Akta.ba
APIK

Prikupljanje podataka institucija BiH u vezi sa prevencijom i borbom protiv korupcije jedna je od trenutno prioritetnih aktivnosti.

Svrha ovog procesa je utvrđivanje nivoa konkurentnosti na nivou država članica Evropske unije (EU) i zemalja OECD-a, a nudi se i uvid u to gdje se naša zemlja trenutno nalazi u poređenju sa drugim učesnicima sa Zapadnog Balkana

Prikupljanje podataka institucija BiH u vezi sa prevencijom i borbom protiv korupcije jedna je od trenutno prioritetnih aktivnosti Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) kao glavne kontakt tačke Organizacije za ekonomski razvoj i saradnju (OECD) u ovoj oblasti, u Bosni i Hercegovini.

APIK, kao kontakt tačka za prikupljanje podataka na državnom nivou za oblast borbe protiv korupcije, ima koordinacionu ulogu u procesu konsultativnih priprema.

Pregled, također, obuhvata obradu i analizu statističkih podataka iz oblasti antikorupcijskih politika, sukoba interesa, sistema imovinskih kartona, zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, istraga, pravosuđa...

Radi se o složenom procesu participativne procjene, uzimajući u obzir stavove različitih zainteresovanih strana (predstavnika vlade, akademske zajednice, nevladinih organizacija, privatnog sektora i šireg civilnog društva) kako bi se stvorila uravnotežena i utemeljena osnova za buduću reformu.

Aktivnost je započela 4. maja 2023. godine i provodi se u okviru procesa "Procjena konkurentnosti ekonomija zemalja Zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Albanija) za SEE Compettitiveness Outlook 2024".

Svrha ovog procesa je utvrđivanje nivoa konkurentnosti na nivou država članica Evropske unije (EU) i zemalja OECD-a, a nudi se i uvid u to gdje se naša zemlja trenutno nalazi u poređenju sa drugim učesnicima sa Zapadnog Balkana. Na koncu, rezultati ovog procesa identificiraju koja je područja potrebno unaprijediti.

Procjenu svake četiri godine radi OECD. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti