Povećan brod dolazaka

Koji to turisti najviše dolaze u Bosnu i Hercegovinu i šta posjećuju

18.07.2023. 07:45 / Izvor: BHRT
turisti

Turisti koji su tek doputovali kažu tek prave plan šta će sve posjetiti.

Turizam je ove sezone u cvatu. Od ukupnog broja turista, 60 posto čine strani turisti, a od tog procenta dominantni su turisti iz regije: Srbije, Hrvatske i Slovenije, ali mnogo ih je i iz Njemačke, Turske i Austrije. Pitali smo što je to što turisti iz evropskih zemalja najviše posjećuju u našoj zemlji.

U Banjaluci, koja bilježi visokih 35 odsto veći broj turista nerrgo prošle godine strane turiste najviše privlači rafting na Vrbasu, te festivalski dio turističke ponude. Pored raftinga na Vrbasu turiste najviše privlači prepoznatljivi rafting na rijeci Tari, ali i posjete Višegradu i Trebinju.

Marko Radić, Sektora za promociju turizma u TO Republike Srpske - "Primjetan je povećan broj dolazaka iz Turske, Njemačke, Austrije, Italije, ali ovagodina je potvrdila ono što je evidentno bilo prethodnih godina da ovdje ipak naajviše dolaze turisti iz regiona, oni se zadržavaju duže."

Mladen Šukalo, Turistička organizacija Banjaluka - "Udio tih stranih turista se lagano povećava, a tome doprnosi i konekcia sa međunrodnog banjalučkog aerodroma, koji je približio našu destinaciju i drugim evropskih zemljama."

Turisti koji su tek doputovali kažu tek prave plan šta će sve posjetiti. U Mostaru stranci su najviše zainteresovani za posjetu Starom gradu i Međugorju.

Glavni grad BiH bilježi rekordan broj stranih turista u odnosu na prošle godine. Pored zaanimanja za istoriju samog grada, strane turiste privlače i festivali, dominantno Sarajevo film festival. Rekordan broj noćenja turista iz regiona i Evrope dokaz su da BiH ima šta za ponuditi i da je turizam grana u koju treba ulagati, što dovoljno pokazuju podaci Centralne banke da je priliv od turizma oko 2 milijarde maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti