RCUO Smiljevići

Posjeta reciklažnom dvorištu: Radnici ručno odvajaju svaku pelenu, kesicu, tetrapak

21.07.2023. 10:29 / Izvor: Akta.ba
otpad smiljevići

Organizacija People in Need i KJKP "RAD" organizirali su posjet medija reciklažnom dvorištu na RCUO Smiljevići.

Organizacija People in Need Bosna i Hercegovina (PIN) i Kantonalno javno komunalno poduzeće "RAD" organizirali su posjet medija reciklažnom dvorištu na RCUO Smiljevići, uz vođeni obilazak postrojenja za odvajanje i obradu otpada. 

Posjeta je realizirana u okviru projekta "Efikasan sistem upravljanja otpadom u KS", koji financira Vlada Republike Češke. 

Tokom posjete novinari su imali priliku vidjeti vidjeli kakav otpad pristiže na ovu deponiju, kako se sortira, a zatim i reciklira. 

"Radnici ručno razvrstavaju svaku pelenu, kesicu, tetrapak. Kada bi mi to bolje sortirali, onda bi i njima bilo mnogo čistije i urednije. Moram napomenuti da ovi radnici imaju skraćeni životni vijek", rekao projekt menadžer People in Need u BiH Samir Arnautović.

Projekat "Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo" od 2021. godine doprinosi smanjenju proizvodnje otpada u Kantonu Sarajevo unapređenjem upravljanja čvrstim otpadom, te podrškom razvoju relevantnih institucija i procesa. Projekat podrazumijeva stručnu i materijalnu podršku prvenstveno KJKP "RAD", a uključuje nabavku opreme, tehničku pomoć, izgradnju kapaciteta i kampanju podizanja svijesti građanki i građana o značaju odvajanja otpada i recikliranja.

U sklopu Projekta osnažuje se infrastruktura za upravljanje otpadom, kroz nabavku i donaciju opreme poput 275 zelenih otoka koji se sastoje od 1100 litarskih kontejnera za staklo, papir i plastiku, zatim 4800 komada plastičnih kontejnera kapaciteta 240 litara. U akcijama promocije kompostiranja, građanima Kantona do sada je podijeljeno blizu 2000 kompostera kapaciteta 700 litara. 

Ujedno se radi se i na izgradnji i opremanju jednog reciklažnog dvorišta na području Općine Centar, a izdvojena je i jedna lokaciji u Općini Ilidža.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti