Građani pokazuju podršku

Sprema li se Federacija BiH za neradnu nedjelju?

02.08.2023. 07:56 / Izvor: N1
Prodavnica

Sudeći prema sastancima održanim u prethodnom periodu ukoliko se pitaju trgovci, građani, krovno ministarstvo, a dobrim dijelom i poslodavci u Federaciji BiH bi se mogla uvesti neradna nedelja.

Sudeći prema sastancima održanim u prethodnom periodu ukoliko se pitaju trgovci, građani, krovno ministarstvo, a dobrim dijelom i poslodavci u Federaciji BiH bi se mogla uvesti neradna nedelja. No skepsa i dalje postoji jer je optimizam postojao i ranije, ali su ovakve inicijative politički ugašene. Sprema li se Federacija za neradnu nedjelju?

Oko 99 hiljada radnika u trgovinama u Federaciji BiH od kojih je 72 procenta žena imat će neradnu nedjelju ukoliko Parlament FBiH podrži novi Zakon o unutarnjoj trgovini.

“Ono što očekujemo je da vrlo brzo u cijeloj Federaciji BiH radna nedelja više ne bude realnost za radnike i radnice, da one taj dan odmaraju i budu sa svojim porodicama. Ne smijemo zaboraviti i slobodne praznike koji ostaju naš prioritet, dakle i slobodni praznici i nedelje”, kazala je Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti u BiH.

Građani pokazuju podršku trgovcima, a samim tim i spremost da mijenjaju svoje potrošačke navike u danima vikenda.

“Normalno da svaki čovjek treba da ima jedan dan makar u nedjelji slobodan i naročito zbog trgovaca treba da im se omogući taj slobodan dan. I oni koji rade nedeljom su ljudi. Imaju pravo na svoju porodicu, na svoje slobodno vrijeme. I mi koji radimo neke druge poslove jedva čekamo nedjelju da provedemo sa svojom porodicom, apsolutno podržavam svaku neradnu nedelju. Ja inače živim u inostranstvu i tu gdje živim nedelja je apsolutno neradni dan i apsolutno sam za uvođenje neradne nedelje kod nas ovde u BiH da ljudi imaju vremena za svoju porodicu za djecu i da se odmore”, samo su neki od komentara.

Ministarstvo trgovine FBiH ispituje puls poslodavaca, potošača i trgovaca. Udruženje poslodava FBiH bez zvaničnog stava, no ministar ističe da su u načelu saglasni.

“Na osnovu analiza i dosadašnjih iskustava poslodavaca iz oblasti trgovine je da neradna nedelja ne bi puno utjecala puno na njihov promet. Da njima i profit trenutno, u tom dijelu, nije iznad zadovoljstva radnika tako da bi oni podržali u cjelosti ovaj prijedlog”, kazao je Amir Hasičević, ministar trgovine FBiH.

Među nedoumicama su i one vezane za objekte koji svuda na svijetu rade svim danima.

“Ono što mi raspravljamo u okviru izuzetaka za određene oblasti poput aerodroma, ugostiteljskih, vjerskih objekata, tamo gdje bi se trebala napraviti izuzeća, na sastanku sa Sindikatom smo dogovarali da ćemo probati ostaviti prostor kroz podzakonske akte”, kazao je Hasičević.

Ukoliko Vlada FBiH podrži nacrt Zakona, neophodno je da prođe i parlamentarnu proceduru, a u parlamentarnim klupama su i političari koji smatraju da je pitanje neradne nedelje čisti populizam jer postoji niz problema radnika koji su prioritetniji.

Admir Čavalić, predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH (Stranka za BiH)

“Da li imaju dobre plate, da li im se plaća prekovremni rad, da li im se isplaćuje u koverti, da li rade prekovremeno bez ikakve naknade, da li postoji mobing na poslu itd. Postoji stotinjak neriješenih pitanja kada govorimo o radnicima u trgovinskom sektoru, a s druge strane znam da je lakše pričati o neradnoj nedelji”, kazao je Čavalić.

Čavalić ispituje i ekonomsku opravdanost ovakve odluke, zbog odlaska potrošača u drugi entitet ili državu zbog kupovine, a s državnog nivoa poručuju harmonizacija propisa je naredni korak.

Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH je kazala:

“Ono što je najvažnije jeste da ovo pravo ne bude isključivo primjenjivano u FBiH nego da pravo na slobodan dan nedeljom i slobodne dane tokom državnih i vjerskih praznika bude i u RS-u, a već je u Brčko distriktu, dakle da se primjenjuje na teritoriji cijele BiH”. 

Ideja o neradnoj nedjelji, datira još od 2018. godine, no nije bilo političke volje da se inicijativa usvoji. Ministrstvo trgovine Federacije BiH priprema tekst prednacrtanovog Prijedlog zakona o unutarnjoj trgovini, a s obzirom na podršku Vlade FBiH nacrt bi se u parlamentarnoj proceduri mogao naći u septembru ove godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti