Metalleghe Silicon

Šest mjeseci od gašenja proizvodnje, posljednji apel za spas 160 radnih mjesta

09.08.2023. 07:58 / Izvor: Akta.ba
jajce

Ova kompanija sa sjedištem u Mrkonjić Gradu i podružnicom u Jajcu, jedina u BiH i regiji proizvodi silicij metal.

Šest mjeseci od gašenja proizvodnje u sve tri peći fabrike "Metalleghe Silicon“ d.o.o. Poslovna jedinica 1 Jajce, situacija je i dalje nepromijenjena, a sudbina 160 uposlenika je i dalje upitna. Zbog složenih odnosa na tržištu proizvoda, te prije svega visoke cijene električne energije, preduzeće za proizvodnju silicij metala "Metalleghe Silicon“ P.J. 1 Jajce obustavilo je proizvodnju u februaru mjesecu.

Nakon održana dva zajednička sastanka s predstavnicima kolektiva „Metalleghe Silicon“ d.o.o. Mrkonjić Grad, a u povodu gašenja proizvodnje u ovoj fabrici u Poslovnoj jedinici broj 1 Jajce , jučer sam održao sastanak s Vijećem uposlenika ove fabrike koji su izrazili veliku zabrinutost, jer proizvodnja i dalje nije pokrenuta, a niko od nadležnih vlasti s bilo kojeg nivoa nije reagovao.

Izrazio sam zabrinutost, spremnost i veliku želju lokalne zajednice da i dalje ulaže sve napore kako bi ova kompanije nastavila poslovati u Jajcu.

"Vlada Federacije, nadležno ministarstvo, naše elektroprivrede bi električnu energiju kao domaći resurs koji BiH posjeduje bi trebale staviti na raspolaganje našoj privredi“.

Ovaj sastanak bio je povod da se još jednom uputi apel nadležnim u elektroprivredama, Vladi Federacije i Ministru energije, rudarstva i industrije Vedranu Lakiću da se što prije pokuša naći rješenje koje bi spasilo ovaj značajan privredni subjekt za općinu Jajce i Bosnu i Hercegovinu.

Ova kompanija sa sjedištem u Mrkonjić Gradu i podružnicom u Jajcu, jedina u BiH i regiji proizvodi silicij metal potreban svjetskom tržištu i među tri je najveća potrošača električne energije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti