Zakon u PDV-u

Donacije hrane mogle bi propasti zbog sporosti primjene zakonskog rješenja

10.08.2023. 07:40 / Izvor: BHRT
Donacije

​Primjena zakona, nadaju se u udruženjima i javnim kuhinjama koje hrane socijalno ugrožene građane BiH, mogla bi biti moguća već u septembru.

Primjena zakona, nadaju se u udruženjima i javnim kuhinjama koje hrane socijalno ugrožene građane BiH, mogla bi biti moguća već u septembru. Za to su potrebni podzakonski akti. UIO BiH sačinila je Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o primjeni Zakona u PDV-u , te se nalazi u procesu javnih konsultacija, koje završavaju 11. avgusta.

"UIO je zatražila i mišljenje od Direkcije za evropske integracije BiH vezano za ovaj podzakonski akt, jer ovaj podzakonski akt mora dobiti i pozitivno mišljenje pomenute direkcije.Čim budu ispunjene sve pomenute pretpostavke, UIO će Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o primjeni Zakona u PDV-u u BiH proslijediti Upravnom odboru UIO na usvajanje, nakon čega ide objava tog akta u Službenom glasniku BiH i početak njegove primjene.", kažu iz UIO BiH.

Inicijatori zakona su Fondacija Mozaik, uz podršku pojedinih državnih parlamentaraca. Iz Mozaika navode slali su Upravi i svoje prijedloge za poboljšanje regulative.

Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH - "Moj stav je da to treba uradiiti upravo onako kako smo dogovoriili sa upravom na najednostavniji, najfunkcionalniji i transparentnan način pa kroz vriejme unaprijeđivati pravilnik ali sada da krene ovaj proces onako kako je zakon rekao."

Za Udruženje Pomozi.ba primjena zakona bi značila mnogo, jer samo ovo udruženje na dnevnom nivou podijeli 1000 obroka, a pored toga imaju i 1000 korisnika kojima doniraju pakete sa prehrambenim proizvodima svakog mjeseca.

Maja Arslanagić, glasnogovornica Udruge Pomozi.ba - "Nama se javljaju već kompanije koje su zainteresovane za doniranje hrane, također postoji veliko interesovanje naših stalnih partnera, komapnija koje nama inače doniraju određenu količinu hrane za još većim donacijama. Dakle svi oni koji su ranije bili u mogućnosti da doniraju određeni iznos nakon primjene ovog zakona će moći donirati još veće količine."

Miroslav Subašić, predsjednik UG "Mozaik prijateljstva" Banja Luka - "Činjenica je da ovako zemlja siromašna baca hranu je strašno loše, a opet s druge strane ljudi nemaju od čega da žive tako da mislim da je ovo nešto pravo dobro".

Iz UIO uvjeravaju- oslobađanje od plaćanja PDV-a na hranu koja se donira, a koja je pred istek roka, trebalo bi da bude do 8. septembra ove godine, jer evidentno je u našoj zemlji je sve veći pritisak na javne kuhinje, jer je sve više gladnih građana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti