Komplikovana situacija

Začarani krug zdravstva u KS: Kako do neurologa?

22.08.2023. 08:38 / Izvor: N1
Doktor

Portalu N1 javila se čitateljica koja je opisala nevjerovatnu i komplikovanu situaciju u kojoj se našla zbog zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo.

Portalu N1 javila se čitateljica koja je opisala nevjerovatnu i komplikovanu situaciju u kojoj se našla zbog zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo.

Naime, pacijentica (identitet poznat redakciji) je zbog začepljenja karotide određen operativni zahvat. Čitateljica nam je ispričala cijelu proceduru, odnosno šta je potrebno da bi na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu bio izvršen operativni zahvat. Ono što je svima poznato, jeste da je potrebno mnogo nalaza i pregleda. Priča nam čitateljica, da je sve preglede i nalaze uradila osim kod neurologa jer su joj kazali da trenutno niti jedan neurolog nije dostupan građanima u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Čitateljica je nakon obavljenih svih pretraga i nalaza, osim kod neurologa, otišla na KCUS objasnivši da neurologa nema i da joj se treba zakazati operativni zahvat. Iako je operacija, kako navodi čitateljica, proglašena hitnom, termin nije zakazan jer nema nalaza od neurologa.

N1 je kontaktirao JU Dom zdravlja KS, odnosno direktora ove zdravstvene ustanove Abela Baltića.

On nam je objasnio da trenutno zaposleno troje neurologa od kojih radi jedan u Domu zdravlja Centar odnosno Vrazova.

“Već izvjesno vrijeme je otvoren konkurs, međutim prijavljenih nema. Specijalizacija traje pet godina i to je jako dug proces”, objasnio je Baltić za N1.

Međutim, ono što čitateljica koja se obratila N1 nije znala niti je informisao neko od ljekara JU Dom zdravlja ili KCUS-a, a što je Baltić potvrdio za N1, jeste da se pacijenti, u slučaju kada nema neurologa ili se dugo čeka, šalju u Opću bolnicu Sarajevo gdje radi 12 neurologa.

“Imamo saradnju sa OBS i tamo se šalju pacijenti”, rekao je Baltić.

“Nebriga sistema”

Iz Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo kažu da odavno ukazuju da sistem ne valja i da resorno ministarstvo ne čini dovoljno kako na specijalizacijama, tako i reformi sistema.

“Totalna je nebriga sistema. Nije samo problem kod neurologa već i kod pedijatara, oftalmologa jer nema dovoljno specijalizacija. Iskusan zdravstveni kadar odlazi, kako u penziju tako i van BiH.  Također, resorno ministarstvo u javnosti prezentira da se zapošljava medicinski kadar, ali to baš nije tako. Naime, prvo se on zaposli na period od tri ili šest mjeseci. Potom, isti ti poslije tog perioda ponovo budu prikazani kao novi zaposlenici iako oni već rade”, objasnio je Izet Hoćko, predsjednik ovog Sindikata.

Ranije je resorni ministar zdravstva KS Haris Vranić gostujući u programu N1 govorio i o putu pacijenta te da se građani mogu obratiti i privatnom doktoru.

“Ja sam u septembru prošle godine donio pravilnik za liste čekanja, da sve što je više od 30 dana čekanja, da građani mogu otići privatno i da će ministarstvo refundirati troškove. Zašto to građani ne koriste, ja to ne znam”, rekao je u junu Vranić.

Građanima, pa i ovoj čitateljici koja se obratila N1 u situaciji pred komplikovani operativni zahvat ne treba još komplikovanija zdravstvena zaštita odnosno prikupljanje neophodne medicinske dokumentacije već adekvatna, brza i kvalitetna medicinska usluga koju trenutno ne mogu dobiti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti