Uskoro će poskupjeti

Građani se uveliko pripremaju za predstojeću grijnu sezonu: Požurite po pelet

29.08.2023. 09:44 / Izvor: Nezavisne novine
Drvo

Cijena iscijepanih drva kreće se u rasponu od 150 do 165 KM po paleti, dok je cijena tone mrkog uglja 285 KM, kaže Helać.

Pripreme za zimu i predstojeću grijnu sezonu već su počele. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, kada su, usljed skoka cijena energenata, bili prisiljeni sve dublje posezati u džepove da bi svoje domove održavali toplim, građani se već sada uveliko opskrbljuju ogrjevom.

Potvrđuju nam to iz kompanije „Drvosječa“, u kojoj u posljednjih mjesec bilježe porast potražnje za ogrjevom.

Veća potražnja

"Građani su prepoznali da su ovo možda i najniže cijene ogrjeva u ovoj godini pa su se odlučili upravo sada riješiti pitanje ogrjeva. Iako je potražnja dosta veća nego u ranijim mjesecima, na isporuku ogrjeva iz naše kompanije se ne čeka duže od tri dana, pa tako uspijevamo sve narudžbe isporučiti u dogovorenom roku", kaže nam Muhamed Helać, menadžer ove kompanije.

Što se tržišta tiče, Helać navodi da je situacija trenutno stabilna i sa stanovišta cijene, a i količine.

"Na tržištu ima dovoljno svih vrsta ogrjeva, od drveta, peleta pa sve do uglja, da se podmiri čitava potražnja domaćeg tržišta i sigurni smo da će takva situacija biti i do kraja idućeg mjeseca. Cijene se mijenjaju najranije na mjesečnom nivou, što je i standardno za vrstu robe kao što je ogrjev", govori nam on.

Naglašava da je, u poređenju s istim periodom u prošloj godini, došlo do značajnog pojeftinjenja određenih energenata. Većina energenata, dodaje, na istom je cjenovnom nivou kao i lani.

Tako je cijena peleta u ovom trenutku čak i do 20 posto niža u poređenju s prethodnom godinom.

Lignit uglja

"Prošle godine se cijena peleta u ovom periodu kretala u rasponu od 640 do 700 KM, dok je sada cijena tone peleta u rasponu od 500 do 520 KM. Iscijepana drva i mrki ugalj nisu pretrpjeli značajnije promjene. Cijena iscijepanog drveta je u rasponu od 150 do 165 KM po paleti, dok je cijena tone mrkog uglja 285 KM. Jedini energent koji je poskupio jeste lignit ugalj, kojem je cijena porasla za 20 posto, pa je sada umjesto prošlogodišnjih 195 KM po toni aktuelna cijena od 235 KM po toni", objašnjava Helać i dodaje da je u toku akcija besplatne dostave peleta u cijeloj BiH.

Trenutne cijene ogrjeva ostat će aktuelne i tokom narednog mjeseca, međutim, kako kaže Helać, nakon toga se očekuje određeno poskupljenje zbog samog približavanja grijne sezone.

Brojke

420 KM cijena je peleta na pojedinim internet-oglašivačima.

220 KM koštaju iscijepana drva po paleti.

110 KM po kvadratnom metru.

Svjedoci smo da su se prošle godine u ovom periodu cijene mijenjale svakih pet do sedam dana, ali to sada nije slučaj.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti