Mostarski Vodovod u gubitku

Da li će se mijenjati cijene vode u Mostaru

29.08.2023. 11:39 / Izvor: bljesak.info
Voda

Domaćinstva u Mostaru plaćat će potrošnju vode po cijeni od 1,38 KM po metu kubnom, a gospodarstvenici, ovisno o djelatnosti od 2,16 do 2,35 KM po metru kubnom potrošene vode.

Domaćinstva u Mostaru plaćat će potrošnju vode po cijeni od 1,38 KM po metu kubnom, a gospodarstvenici, ovisno o djelatnosti od 2,16 do 2,35 KM po metru kubnom potrošene vode ukoliko Gradsko vijeće grada Mostara usvoji odluku o utvrđivanju cijena pružanja usluga snabdijevanja pitkom vodom i odvodnje otpadnih voda.

Naime, nove cijene će se naći na sjednici Gradskog vijeća koja će se održati 31. kolovoza, a cijena vodnih usluga sastoji se od jedinične cijene po kubnom metru vode, plaćanje prema potrošenoj količini, s fiksnim dijelom cijene koji se obračunava svim potrošačima mjesečno, bez obzira na potrošnju vode. Prema dokumentu, koji su kolege u Bljesku imali na uvid, predškolske, školske, đačke, studentske, zdravstvene i sportske ustanove, vjerske organizacije te javne kuhinje plaćali bi vodu po cijeni od 1,42 po metru kubnom a Jedinična cijena usluga odvodnje fekalnih otpadnih voda za sve kategorije korisnika iznosi: 0,47 KM/m³, a u istu nisu uračunati troškovi prečišćavanja otpadnih voda.

Korisnici iz kategorije domaćinstva plaćaju mjesečnu naknadu za održavanje i zamjenu vodomjera u fiksnom iznosu od 3,10 KM za vodomjerno mjesto, odnosno po korisniku.

U navedenu cijenu uračunat je PDV, a navodi se kako je izračun naknade izvršen prema ponderiranoj vrijednosti svih vodomjera iz kategorije domaćinstva u Gradu Mostaru.

Fiksna naknada za održavanje vodne infrastrukture sastoji se od naknade za održavanje vodovodne infrastrukture u iznosu od 1,29 KM po korisniku i naknade za održavanje kanalizacijske infrastrukture u iznosu od 0,36 KM po korisniku, a dio koji se odnosi na naknadu za kanalizacijsku infrastrukturu obračunavat će se samo korisnicima koji mogu koristiti uslugu odvodnje otpadnih fekalnih voda.

Kad su u pitanju gospodarski i ostali subjekti, fiksne naknade za održavanje i zamjenu vodomjera obračunavat će se u zavisnosti od profila vodomjera u iznosu koji odgovara stvarnim troškovima za svaki vodomjer pojedinačno pa će se plaćati održavanje vodovodne infrastrukture u visini od 88% od naknade a za održavanje kanalizacijske infrastrukture u visini od 67% koja će se obračunavati samo za korisnike koji mogu koristiti uslugu odvodnje otpadnih fekalnih voda.

U odluci se, kako smo iščitali, navodi da se cijena vode u Gradu Mostaru nije mijenjala od 2012. godine kada je utvrđena osnovna neto cijena vode u visini od 1,04 KM za domaćinstva; 1,80 KM za gospodarske subjekte, te 1,16 za školske, vjerske i sl. ustanove.

U svom prijedlogu ove Odluke Javno poduzeće Vodovod d.o.o. Mostar navodi da se zbog dugogodišnjeg nepostojanja Gradskog vijeća nisu mogle donositi odluke što za posljedicu ima ''jako loše stanje u javnom komunalnom poduzeću, visoka dugovanja po osnovu javnih prihoda i električne energije, lošu opremljenost sredstvima rada i staru i oštećenu infrastrukturu zbog neredovnog održavanja, a sve zbog nedostatka financijskih sredstava iz redovnog poslovanja''.

Napominje se kako mostarski Vodovod već dugi niz godina ostvaruje značajne gubitke iz osnovne djelatnosti, a to je usluga isporuke pitke vode, usluga odvodnje otpadnih voda i posljednjih godina usluga prečišćavanja otpadnih voda.

U prijedlogu se ističe kako račun za vodne usluge (vodoopskrba, odvodnja i prečišćavanje) ne treba prelaziti 4% prosječnog mjesečnog prihoda domaćinstva.

U dokumentu se navodi i razina priuštivosti izračunata na procijenjeni prosječnog prihoda domaćinstva u iznosu od 1.400,00 KM.

''Opće je poznato da je u zadnjih godinu dana došlo do značajnog povećanja prosječne plaće u FBiH, pa bi bilo razumno i ovaj iznos uskladiti sa stvarnim stanjem'', navodi se u obrazloženju poskupljenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti