"Coolin" juriša na globalnu scenu

Mladi poduzetnici iz Usore u čast bosanskom kralju lansirali robni brend

30.08.2023. 07:48 / Izvor: Akta.ba
coolin
OTVORI GALERIJU

Tri mlada poduzetnika iz Usore su se odvažila i počela s proizvodnjom autohtonog bh. brenda, obuće Coolin.

Tri mlada poduzetnika iz Usore su se odvažila i počela s proizvodnjom autohtonog bh. brenda, obuće, čiju domaću autentičnost potvrđuje i naziv robne marke posvećene bosanskom srednjovjekovnom vladaru Banu Kulinu, javlja Federalna.ba.

Iza COOLIN-a stoje tri cjeloživotna prijatelja, tri "Don Kihota" koja su odlučila u cipelama "Made in BiH" jurišati na globalnu modnu scenu, koja za nas predstavlja Servantesovu "vjetrenjaču".

"Obućarstvo je tradicionalan zanat u našoj državi i postoji mnogo firmi koje rade 'lon' poslove za druge strane kompanije. Usudili smo se i odvažili da krenemo u jedan novi poduhvat", kaže Ivan Krajina, direktor novoosnovane kompanije za proizvodnju obuće iz Usore.

COOL na engleskom jeziku znači moderan, a pojam IN bi se s engleskog mogao prevesti „u trendu“, "aktualan". Kada se ta dva pojma spoje na našem jeziku dobijemo ime najuspješnijeg vladara Sredjevjekovne bosanske države bana Kulina.

"Željeli smo imati notu bh. autentičnosti i tragom toga smo ime dali po našem sredjevjekovnom monarhu Kulinu banu kako bi i na taj način pečat Bosne i Hercegovine u ovom projektu bio snažan i naglašen", ističe Pero Nikić, mladi poduzetnik iz Usore.

Ohrabruje činjenica da se proizvođači bh. brendova i domaći modni trgovački lanci ujedinjuju.

coolin

"Stvaramo neku novu modnu silu koja će postavljati trendove i inspirisati naše ljude u čitavoj Bosni i Hercegovini", poručuje Huso Hasanović, predstavnik bh. modnog trgovačkog lanca „Dresscode“.

"Kvalitet, kad-tad, mora biti prepoznat. Možda je put do toga dugačak, ali mi smo strpljivi i znamo da se jedna ovakva priča ne gradi preko noći. Želimo jednoga dana izaći i na strano tržište", dodaje Nikić.

Visokokvalitetne bh. cipele već nose neke poznate ličnosti iz svijeta estrade. Medju njima  i regionalna pop zvijezda Goran Karan.

"Goran voli Bosnu i Hercegovinu, voli Visoko i voli piramide. I tom konekcijom smo i mi došli do njega", navodi Krajina.

U sve složenijem vremenu za privredjivanje, primjer mladih poduzetnika, susjeda i prijatelja  iz Usore ulijeva nadu i pokazuje da se predanošću, vjerom i novim idejama i u domovini, ipak, može biti uspješan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti