Saradnja sa školom

Roditeljima učenika koji se neprimjereno ponašaju kazne do 1.500 KM

04.09.2023. 14:22 / Izvor: Večernji List
škola

Tuzlanska županija otišla je i korak dalje s inicijativom uvođenja novčanih kazni za roditelje djece.

Stravičan događaj iz Lukavca u kojem je trinaestogodišnji učenik pucao u školskom dvorištu te pritom teško ranio nastavnika Osnovne škole Lukavac Grad pokrenuo je niz aktivnosti kojima je cilj ubuduće spriječiti ovakve i slične događaje.

Prijetnje i ponašanje

Naime, kako su tada objavili mediji, maloljetni učenik koji je počinio ovo nedjelo ranije je zbog prilično lošeg vladanja premješten iz jedne u drugu osnovnu školu. Učenik je, prema pisanju lokalnih medija, prethodno više puta prijetio da će pucati jer je prebačen iz druge škole. Ovom događaju prethodio je događaj iz Srbije koji je odjeknuo u cijeloj regiji, a u kojem je također maloljetni učenik u sumanutom pohodu ubio devet osoba, među kojima osam učenika, svojih vršnjaka.

Sve ovo potaknulo je nadležne institucije u Bosni i Hercegovini na dodatni oprez, održani su sastanci s resornim ministarstvima, zatražena je pojačana prisutnost policijskih službenika u blizini škola diljem Federacije BiH.

Tuzlanska županija otišla je i korak dalje s inicijativom uvođenja novčanih kazni za roditelje djece, odnosno učenika problematičnog, devijantnog ponašanja. Naime, usvajanjem izmjena Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u Skupštini Tuzlanske županije već od ove godine pravila u školama bit će značajno drugačija.

Dužnost roditelja

Kako stoji u spomenutom Zakonu o osnovnom obrazovanju, roditelji su dužni osigurati da se dijete tijekom razdoblja trajanja obveznog obrazovanja u školi pridržava načela i pravila utvrđenih u posebnom propisu kojim se uređuje kućni red u školi, a koji donosi ministar.

Također, roditelji učenika obvezni su surađivati sa školom u cilju prepoznavanja/prevencije i/ili sprječavanja neprihvatljivog ponašanja učenika u skladu s posebnim propisom koji donosi ministar.

”Novčanom kaznom od 500 do 1500 KM kaznit će se za prekršaj roditelj ako ne osigura da se dijete tijekom razdoblja trajanja obveznog obrazovanja u školi pridržava načela i pravila utvrđenih u posebnom propisu kojim se uređuje kućni red u školi. Novčanom kaznom od 500 do 1500 KM kaznit će se za prekršaj roditelj koji ne surađuje sa školom u cilju prepoznavanja/prevencije i/ili sprječavanja neprihvatljivog ponašanja u skladu s posebnim propisom”, stoji u izmjenama Zakona o osnovnom obrazovanju.

Svi se moraju uključiti

Novost je i ta da škola može imati odgovarajuću tehničku i fizičku zaštitu, a bliži propis o osiguranju i provođenju odgovarajuće tehničke i fizičke zaštite u školi donosi Vlada županije. Kako je navedeno, razlog donošenja zakona potreba je stvaranja pravnih osnova za donošenje propisa kojima će se regulirati ponašanje učenika tijekom školovanja te ponašanje roditelja vezano uz suradnju sa školom u cilju prepoznavanja/prevencije i/ili sprječavanja neprihvatljivog asocijalnog ponašanja učenika, uz odgovarajuće kaznene odredbe, kao i potreba stvaranja osnova za osiguranje i provođenje odgovarajućeg tehničkog i fizičkog osiguranja u školi.

Ista pravila vrijede i za srednje škole ove županije jer su isti članci izmjenama ugrađeni i u Zakon o srednjoškolskom obrazovanju.

”Izmjene Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju TŽ-a koje su precizirale odgovornost roditelja kao takve smatramo prihvatljivim, ali su kao takve nedovoljne. Smatramo da se institucionalno više odgovornosti mora posvetiti u provođenju institucionalne zaštite sve djece u školama kao potencijalnih žrtava, nažalost, kao što se to dogodilo u školi u Lukavcu”, kazala je Mirela Memić, zastupnica u Skupštini TŽ-a.

Provedba samih odredbi zakona bit će, kako su naveli zastupnici, precizirana podzakonskim aktom koji će se također naći na dnevnom redu jedne od idućih sjednica Skupštine ove županije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti