Usvojen Pravilnik

Uskoro se ukida PDV na doniranu hranu: "Broj donacija biće znatno veći"

05.09.2023. 09:45 / Izvor: N1
Mozaik

Među malobrojnim pozitivnim pričama saradnje zakonodavnih i izvršnih tijela u BiH i nevladinog sektora u korist građana je usvajanje Prijedloga zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Među malobrojnim pozitivnim pričama saradnje zakonodavnih i izvršnih tijela u BiH i nevladinog sektora u korist građana je usvajanje Prijedloga zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH kojim je predviđeno ukidanje PDV-a na doniranu hranu, a danas je na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojen Pravilnik o dopuni Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u čime je napravljen još jedan korak ka poreskim olakšicama za doniranje hrane.

U zemlji sa najmanje 60 javnih kuhinja gdje se zbog plaćanja poreza na doniranu hranu dnevno uništi oko 767.000 obroka uskoro će proizvođači i prodavači hrane prestati plaćati PDV na doniranu hranu. Iz udruženja koja pomažu osobama u potrebi ističu da će se implementacijom dopuna Zakona povećati i broj obroka, ali i njihov kvalitet.

“Iako Zakon još nije zvanično stupio na snagu mi već vidimo sada da je veliki interes brojnih domaćih kompanija za doniranje hrane pred istekom roka trajanja. Mi smo i do sada imali značajnu podršku i bio je tu veliki broj donacija, ali znamo, uvjereni smo i u razgovoru sa brojnim kompanijama vidimo da će taj broj donacija biti znatno veći”, kaže Maja Arslanagić, PR Udruženja Pomozi.ba.

Jučer je usvojen Pravilnik kojim se definira šta sve podrazumijeva doniranje hrane pred istekom roka i ko su akteri u procesu doniranja. Uz dopune zakona očekivalo se donošenje Pravilnika u cilju državne kontrole procesa doniranja.

“Taj pravilnik podrazumijeva razradu zakona na koji će način oni koji žele donirati hranu morati postupati prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH i da budu stvarno oslobođeni obaveza koje bi inače imali. Pravilnik će stupiti na snagu i zaživjeti i ne bi me iznenadilo da kroz šest mjeseci radimo neka fina podešavanja. Suština je da će hrana biti oslobođena od pdv-a kada su u pitanju javne kuhinje od udruženja i onih koji žele to da doniraju i da to neće biti ugroženo i u svakom slučaju podržavam tu inicijativu i još jednom ističem da mi je drago da sam bio dio toga, makar u ovom završnom koraku”, kaže Srđan Amidžić, ministar finasija BiH.

Fondacija “Mozaik” iz Sarajeva, jedan od inicijatora izmjene Zakona ističe da se će usvojeni Pravilnik omogućiti transparentnije doniranje hrane.

“Kompanija koja donira potpiše i primalac, a to je obično javna kuhinja ili udruženje koje se brine o osobama o potrebi potpiše taj obrazac i sada postoji evidencija u Upravi za indirektno oporezivanje BiH”, kaže Adnana Mahmutčehajić-Čamdžić, direktorica za filantropiju Fondacije Mozaik.

Kada je riječ o Zakonu o PDV-u Uprava za indirektno oporezivanje BiH se pokazala kao dobar partner ne samo nevladinom sektoru, nego i aktivnim zastupnicima u Parlamentarnoj skupštini BiH koji sastanke o ovom pitanju pamte kao izuzetno konstruktivne u cilju donošenja jednostavnog ali praktičnog pravilnika.

“Tada je rečeno i ja se nadam da će to biti praksa da gdje god se u implementaciji Zakona primjeti da je dato više hrane nego što ima korisnika ili da je redovna potreba javne kuhinje da će interevenisati inspekcija. I zbog toga zaista je važno da UiO BiH ima taj nadzorni element nad sprovođenjem zakona, osim što ga implementira. Mi kao zastupnici ćemo svakako kroz izvještaje kako čitava ova stvar funkcioniše a ja se iskreno nadam da će to biti dobro”, kaže Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH (SDP)

U zemlji u kojoj se prema podacima UN-a baci oko 140.000 tona hrane godišnje bar kada je riječ o proizvođačima i prodavačima hrane neophodno je ukinuti pdv na doniranu hranu. Međutim na Upravi za indirektno oporezivanje BiH je u narednom periodu praćenje implementacije Zakona o pdv na način da se spriječe zloupotrebe da se ne desi donirana hrana ne završi u nekoj od tržnica ili na prodajnim policama ona hrana na koju nije plaćen PDV.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti