Uglavnom preživljavaju

Kako živi Bosanski Petrovac, zašto ima 60 posto starih

08.09.2023. 09:19 / Izvor: BHRT
Bosanski Petrovac

Razvoj ove općine većinom je naslonjen na privatne firme koje tu posluju.

Ulice Bosanskog Petrovca gotovo da su puste, 60 posto populacije čine penzioneri koji uglavnom preživljavaju, a mladih gotovo da i nema. I kompanija "Alma Ras" ugasila je pogon u toj opštini. Do rezanja troškova došlo je zbog pada potražnje, odnosno inflacije na glavnim tržištima u zapadnoj Evropi gdje najviše posluju, a posao je samim tim izgubilo 52 ljudi, piše BHRT.

Vrata tvornice zaključana, proizvodni pogoni - ugašeni. Završetkom godišnjeg odmora prestao je radni odnos za 52 radnice "Alma Rasa" u Bosanskom Petrovcu. Na biro se morala javiti i Džejlana Mehić koja je tu radila dvije godine.

Smanjeno tržište

"Vijest da se zatvara naš pogon primili smo zadnji dan sezone, dan prije godišnjeg odmora, vlasnici su došli i obavijestili nas da je smanjeno tržište. Kupac za kojeg smo radili je otkazao narudžbe i odlučio prekid poslovanja s našom kompanijom", kazala je Mehić.

Koliki je to problem za malu sredinu kao što je Bosanski Petrovac, zna Zlatko Hujić, bivši načelnik koji je ujedno, kaže, 2016. i doveo "Alma Ras" u ovo mjesto. Pogon bi, najavljuje se, mogao zatvoriti i "Prevent" u Bužimu. Mogu li i na koji način radnicima pomoći kantonalne i entitetske vlade?

"Ne mogu reći da je to katastrofa, ali žalosno je i tužno za nas ovdje. Zamislite, 52 zaposlenih x 3, 200-300 ljudi ostaje bez posla. To je malo paradoksalno danas kada svi traže radnike", kaže Hujić.

Pomoćnik ministra rada i socijalne politike FBiH Ernis Imamović kazao je da su to zabrinjavajući podaci.

"Generalno, stava smo da moramo pomoći radnicima na svaki način. Oni koji ostanu bez posla, imaju pravo na naknadu, ovisno o periodu koji su bili kod poslodavca, ali svakako da ćemo se potruditi da nađu adekvatne poslove", kazao je Imamović.

Uvoz radne snage

Ko hoće da radi - posla ima, reći će načelnik Bosanskog Petrovca Mahmut Jukić. Razvoj ove općine većinom je naslonjen na privatne firme koje tu posluju. Neke će čak i uvoziti radnu snagu iz drugih zemalja.

Načelnik Općine Bosanski Petrovac Mahmut Jukić pojašnjava da su okosnica razvoja šumarstvo, sječa, izvoz i prerada drveta.

"I ono što moram istaći su pozitivni primjeri u metalnoj industriji, odnosno proizvodnja metalne i aluminijske stolarije. Imamo i kompaniju koja je za primjer u Bosni i Hercegovini i koja zapošljava oko 250 radnika", pojašnjava Jućić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti