Matrijalna korist

Krivična prijava protiv Vidovićeve zbog zloupotreba

12.09.2023. 08:34 / Izvor: BN TV
Trivić

Jelena Trivić, predsjednica NF-a podnijela je krivičnu prijavu zbog, kako je navela, zloupotrebe službenog položaja.

Jelena Trivić, predsjednica NF-a podnijela je jučer Okružnom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu zbog, kako je navela, zloupotrebe službenog položaja protiv Zore Vidović, ministra finansija u Vladi RS. 

Trivićeva je, kako je navela, krivičnu prijavu podnijela zbog postojanja osnova sumnje da je protivno odredbama Zakona o igrama na sreću RS („Službeni glasnik Republike Srpske“, br. 22/2019 i 131/2020) iskorištavanjem svog službenog položaja i ovlaštenja, odnosno prekoračenjem granice svog službenog ovlaštenja, Zora Vidović pribavila direktnu materijalnu korist privrednom društvu „Elektronska video lutrija“ doo Banja Luka (EVL) čime je primarno nanijela štetu budžetu Republike Srpske i umanjila budžetske prihode po osnovu naknada od priređivanja elektronskih igara na sreću.

"Na početku treba istaći da je Lutrija RS, Zakonom o igrama na sreću iz 2019. godine dobila monopolsko pravo priređivanja elektronskih igara na sreću. Nakon toga, podsjećanja radi, Lutrija Republike Srpske ad Banja Luka formirala je sa inostranim partnerom, pod krajnje netransparentnim okolnostima, zajedničko privredno društvo „Elektronska video lutrija“ doo Banja Luka (EVL) u kojem Lutrija Republike Srpske ad Banja Luka ima udio od 51%, a inostrani partner "Casinos International AG" 49%", rekla je Trivićeva. 

"Monopolski položaj kod priređivanja elektronskih igara na sreću nije im bio dovoljan, pa su nakon toga, kao ekskluzivni priređivač elektronskih igara na sreću u Republici Srpskoj, dana 30.11.2020. godine uputili dopis ministru finansija Zori Vidović u kojem je EVL zatražio stav, odnosno mišljenje od Ministarstva finansija Republike Srpske u vezi načina obračunavanja i plaćanja naknada za priređivanje elektronskih igara na sreću“, ističe Jelena Trivić, te dodaje:

"Iako je način obračunavanja naknada za elektornske igre na sreću jasno definisan Zakonom o igrama na sreću i to članom 39. u kojem jasno stoji da se naknada obračunava na način da je čini 5% na osnovicu koju čine ukupne uplate umanjene za ukupne isplate, ali ne manje od 100 KM po terminalu, Zora Vidović je ovu zakonsku odredbu u svom odgovoru od 21.10.2021. godine u potpunosti jezički izmijenila.

Naime, Zora Vidović u svom odgovoru na upit EVL-a, obrazlaže da se naknada obračunava na način da je čini 5% na osnovicu koju čine ukupne uplate umanjene za ukupne isplate, ali ne manje od 100 KM i to na nivou priređivača.“

Jelena Trivić navodi da ako imamo u vidu činjenicu da je na nivou ukupnog broja terminala daleko rjeđa situacija da ukupne isplate premašuju mjesečno ukupne uplate, dok se istovremeno dešava čitav niz situacija da mjesečno pojedini terminali imaju više isplata nego uplata, evidentno je da je ministar finansija Zora Vidović svojim odgovorom da se naknada plaća na nivou priređivača, a ne na nivou terminala, značajno umanjila osnovicu, a samim tim i iznos naknade koji EVL treba da uplati u budžet, a kako je predviđeno članom 39. Zakona o igrama na sreću.  

"Iskorištavanjem svog služenog položaja i grubim prekoračenjem granice svog službenog ovlaštenja, ministar finansija Zora Vidović, osim što je stavila nezakonito u povlašćen i privilegovan položaj EVL doo nasuprot svim ostalim priređivačima igara na sreću u RS-u, ona je svojim odgovorom kojim je grubo prekršila član 39. Zakona, pribavila direktnu korist privrednom društvu EVL doo koja se ogleda u manjim mjesečnim naknadama za priređivanje elektronskih igara na sreću, te je istovremeno nanijela direktnu štetu budžetskim prihodima Republike Srpske, što i jeste osnovni razlog podnošenja ove krivične prijave“, istakla je Trivićeva. 

Ona naglašava da „Lutrija RS“, „EVL“ i firma „Senet“ igre organizuju bez licenci, te svoje terminale postavljaju bez ikakvih naknada, čime takođe umanjuju prihode u budžet po osnovu naknada od igara na sreću. 

"Poznato je da je EVL firma povezana sa Miletom Radišićem i sinovima, te da su upravo oni osnivači firmi Senet i Red Boks, a koje su partnerske firme EVL-a i jasno je da je pozadina svega ovoga dogovor između ministarke Vidović i porodice Radišić, kako bi se pogovodavalo ovim povezanim firmama, a na štetu budžeta i građana Republike Srpske“, rekla je Trivićeva, te zaključuje:

"Zbog svega navedenog, a prvenstveno zbog štete koja se čini prema budžetu, a time i prema svim korisnicima budžeta: borcima, socijalnim kategorijama, poljoprivrednicima, itd, u krajnjoj liniji prema građanima Republike Srpske, navedeno lice pod hitno mora da bude krivično procesuirano."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti