Analiza na razini primarne zdravstvene zaštite

Počela analiza zdravstvenog informacijskog sistema u BiH

24.09.2023. 10:16 / Izvor: Akta.ba
zdravstvo

Projekat analize zdravstvenog informacijskog sistema u BiH dat će preporuke za poboljšanje digitalnog zdravlja u našoj zemlji.

Projekat analize zdravstvenog informacijskog sistema u Bosni i Hercegovini, koji je započeo u ovom mjesecu, dat će preporuke za poboljšanje digitalnog zdravlja u našoj zemlji.

Projektom, koji se provodi u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, a finansira sredstvima EU, planirana je analiza na razini primarne zdravstvene zaštite u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu, s fokusom na stepen digitalizacije (e-zdravstvo, elektronski zdravstveni kartoni) i potencijal za praćenje digitalnog rada pružalaca usluga (info paneli sa zdravstvenim informacijama).

Ova analiza bit će usmjerena, između ostalog, na nadzor zaraznih bolesti, praćenje nezaraznih bolesti, zdravstvene informacije, ljudske resurse, kao i upravljanje zdravstvenim podacima.

Temeljem ovog uputstva, bit će moguće kritički sagledati efikasnost, kvalitetu i nedostatke postojećeg zdravstvenog informacionog sustava, a dat će se i preporuke za poboljšanje, uzimajući u obzir kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti