Aktivisti Eko akcije izračunali

Kako se najjeftinije grijati u Sarajevu i ostatku BiH

25.09.2023. 09:47 / Izvor: Akta.ba
toplotne pumpe

Aktivisti "Eko akcije" izračunali su kako da se na najjeftiniji način građani griju tokom ove zime.

Aktivisti "Eko akcije" izračunali su kako da se na najjeftiniji način građani griju tokom ove zime.

Oni su objavili informacije do kojih su došli praćenjem i izračunom koliko će koštati grijanje ove zime.

"Nakon dodatnog poskupljenja ogrjevnog drveta, za domaćinstva koja imaju loše peći, a takvih je najviše, grijanje na drva je postalo najskuplja opcija. Nije siromaštvo glavni krivac za zagađeni zrak u našim gradovima, već opća neuređenost. Nepostojanje standarda za kvalitet peći doveo je do toga da su mala ložišta na čvrsta goriva glavni izvor zagađenja zraka u većini naših gradova", naveli su aktivisti.

Dodaju da cijena grijanja ponajviše ovisi od efikasnosti uređaja (peć, bojler, grijalica, toplotna pumpa) koji se koristi za grijanje, čak i kada je isti energent u pitanju. 

"Da smo na vrijeme uveli i temeljito primijenili standarde za kvalitet ložišta (bojlera i peći) na čvsta goriva, sada bi imali daleko manje zagađen zrak u našim gradovima, a stanovnici bh. gradova bi se daleko kvalitetnije i jeftinije grijali", navode iz Eko akcije.

Poređenjem troškova različitih načina grijanja u Sarajevu, izračunato je da je godišnji trošak grijanja npr. stana od 60 m2 na suha ogrjevna drva 3.420 KM, grijanje na grijalicu nosi trošal 1.884 KM, plinska peć 1857 KM, centralno grijanja u sistemu KJKP Toplane Sarajevo 1362 KM, dok grijanje toplotnim pumpama (zrak-zrak) košta 471 KM.

Dakle, grijanje toplotnim pumpama, koje su obnovljivi izvor energije smatraju ubjedljivo najjeftinijim načinomgrijanja sa nultom lokalnom emisijom zagađujućih materija u zrak.

Napominju da su u proračunu korišteni parametri za invertorski klima uređaj, koji spada u tzv. zrak-zrak klasu toplotnih pumpi. Cijena takvih uređaja na našem tržištu je već od 1300 KM po uređaju, skupa sa ugradnjom. Toplotne pumpe koje za grijanje i hlađenje koriste energiju iz zemlje, odnosno iz vode su daleko skuplje - one nisu korištene u ovom proračunu.

troškovi grijanja

 

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku o usvajanju kapitalnog projekta "Sarajevo Toplane-daljinsko grijanje", vrijednog 50 miliona eura, koji predviđa ugradnju velikih toplotnih pumpi.

Inicijativa za uvođenje toplotnih pumpi u daljinski sistem grejanja u Sarajevu je zajednička aktivnost gradskih vlasti i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a cilj je da se smanji zagađenje zraka i zavisnost od uvoza fosilnih goriva.

Projekat "Sarajevo Toplane-daljinsko grijanje" predviđa dvije komponente koje se mogu sprovoditi u fazama ili istovremeno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti