Na oko 20.000 kvadrata

Otvoren 17. Međunarodni sajam privrede Tešanj, kičmeni stup privrede

27.09.2023. 14:09 / Izvor: Akta.ba

Međunarodni sajam privrede Tešanj, 17. po redu, otvoren je u susjednoj općini Doboj Jug.

Međunarodni sajam privrede Tešanj, 17. po redu, otvoren je u susjednoj općini Doboj Jug, a trajat će do kraja mjeseca. 

Centralna tema ovogodišnjeg sajma koji se održava na oko 20.000 kvadrata prostora su “Obnovljivi izvori energije - energetska efikasnost”.

Vrpcu su svečano presjekli državni sekretara za sigurnosnu politiku i energetsku sigurnost mađarskog Ministarstva vanjskih poslova Peter Sztaray, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, federalni premijer Nermin Nikšić, kantonalna premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić te predsjednica Udruženja privrednika "Biznis centar" Jelah-Tešanj Saća Prnjavorac.

Ove godine zemlja partner sajma je Mađarska, a grad partner Živinice. Organizator ove manifestacije koja će ugostiti oko 500 izlagača iz 16 država Evrope i svijeta je Udruženje privrednika "Biznis centar" Jelah-Tešanj.

tešanj sajam

Premijer Nikšić ovom prilikom zahvalio se Mađarskoj na prihvatanju da bude zemlja partner sajma.

"Ponosan sam, a smatram da i naši gosti iz Mađarske mogu biti ponosni da su partneri jednog ovakvog veličanstvenog događaja", istakao je premijer Nikšić.

Čestitajući na organizaciji Sajma, federalni premijer je kazao da je ovim događajem Općina Tešanj pokazala zrelost i najavio da će naredni, 18. međunarodni sajam, biti i dodatni veliki iskorak.

502 IZLAGAČA I VIŠE OD 2.200 PRIVREDNIKA ​

Premijer Nikšić iskazao je zadovoljstvo što je već dogovorena posjeta jedne delegacije poslovne zajednice BiH Mađarskoj, te izrazio očekivanje da će ovogodišni Sajam biti dodatna prilika i podstrek da se uspostave nove međusobne privredne saradnje.

"Učešće 502 izlagača i više od 2.200 privrednika na ovom sajmu potvrđuje sav poduzetnički duh koji ima privreda Tešnja. Želim izlagačima da se osjećaju ugodno u Tešnju, našim gostima izvan Bosne i Hercegovine da se osjećaju ugodno u Bosni i Hercegovini. I želim da svi shvate da regionalna saradnja i put BiH ka Evropskoj uniji nemaju alternative", kazao je premijer Nikšić.

 

Državni sekretar za sigurnosnu politiku i energetsku sigurnost mađarskog Ministarstva vanjskih poslova Peter Sztaray izrazio je zadovoljstvo uime vlade te zemlje što imaju čast da budu zemlja partner ovakvog privrednog susreta, pogotovo što državu BiH vidi kao “počasne susjede”, jer su granice dvije drževe udaljene samo 70-ak kilometara.

"Sve što se događa ovdje, u Bosni, ima utjecaja na sve ono što će se dogoditi ili što se događa u našoj zemlji i u Evropi. Tako isto, sve što se događa kod nas će imati nekog povratnog učinka i na događaje i život u BiH. Naš je interes da se BiH razvija na političkom, gospodarskom i sigurnosnom planu. Željeli bismo da se ova zemlja što prije pridruži Evropskoj uniji. To je jedan povjesna zadaća i mogu vam reći da će Mađarska i dalje, vrlo čvrsto, poduprijeti te procese i u budućnosti", najavio je Sztaray, koji je istakao kako se na mađarskom štandu predstavilo osam kompanija iz te zemlje.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić naglasio je kako ga raduje najava posjeta privrednih delegacija iz Mađarske te skori sastanak državne komisije za ekonomsku saradnju Mađarske i BiH.  

"Naš cilj, svih onih koji vole BiH i koji čine dobro BiH, jeste da nam naša država bude sigurna, konkurentna, inovativna država sa brojnim investicionim prilikama i mogućnostima, baziranim na našim konkretnim prednostima, prirodnim resursima  i educiranom radnom snagom", kazao je Zvizdić.

BROJNI SADRŽAJI

On je dodao kako je to težak zadatak, posebno u novim geopolitičkim odnosima izazvanim agresijom Rusije na Ukrajinu, sa izazovima zelene tranzicije i “nevjerovatno brzim razvojem informatičke revolucije, vještačke inteligencije…”.

 

sajam tešanj

 

Centralna tema ovogodišnjeg sajma bit će 'Obnovljivi izvori energije – energetska efikasnost', a predsjednica "Biznis centar“ Jelah-Tešanj Saća Prnjavorac kaže kako je tešanjski sajam privrede mnogo više od događaja te da je "već odavno postao kičmeni stub bh. privrede", a što pokazuje i broj izlagača i zemalja te činjenica da je ove godine sajam postavljen na više od  40 posto većem prostoru nego prošle godine.

"To nas, uz mostarski gospodarski sajam, čini, zasigurno najvećom privrednom manifestacijom u BiH. Naravno, kvalitet se ne vidi samo brojevima. Kao organizatori, uložili smo velike napore da ovogodišnja izlagačka struktura obuhvati sve privredne djelatnosti, bogat konferencijski program i niz popratnih aktivnosti", kazala je Prnjavorac i najavila da će u toku sajma biti otvorene i nove prostorije ovog udruženja, smještene u samom središtu Tešnja.

U sklopu agende 17. međunarodnog sajma privrede Tešanj planirano je održavanje nekoliko panela, a Vlada Federacije BiH uz partnerstvo i finansijski je podržala održavanje Sajma.

Akta-ba/FENA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti