KAKVE UISTINU PROMJENE DONOSE ZAKONI

Vlada Federacije BiH ne da javnosti na uvid nacrte fiskalnih zakona

28.09.2023. 08:11 / Izvor: Akta.ba
doprinosi

Vlada Federacije BiH priprema set fiskalnih zakona ali nacrti istih nisu dostupni javnosti.

Minimalna plata mora biti 1.000 KM već godinama poručuju radnici i predstavnici Sindikata. Prema najavama vlasti, to će konačno biti usvojeno na nivou Federacije BiH.

Naime, set fiskalnih zakona koji priprema Vlada Federacije BiH, kažu ekonomski stručnjaci, mogao bi donijeti pozitivnije statistike. Predviđeno je smanjenje doprinosa i određivanje minimalne plate od 1000 KM.

Ipak, ono što je nije poznato i što se u javnosti ne komunicira je da se obračunavaju doprinosi i topli obrok i putni prevoz tj. da je sve obuhvaćeno novim obračunom što ukazuje na to da će plata mnogima ostati ista jer troškovi prevoza i topli obrok neće biti obavezan i na njih će se računati puni doprinosi.

Kako bismo provjerili informacije koje dolaze do nas od privrednika, zatražili smo od Ureda za informisanje Vlade FBiH na uvid nacrte Zakona o doprinosima, te Zakona o porezu na dohodak.

Na naše iznenađenje, obavijestili su nas nisu u posjedu traženih informacija (dokumenata), te preporučili da se direktno obratimo Federalnom ministarstvu finansija, koje je nadležno za iste.

Svakako smo to učinili i prije upute, ali su nam i na ovaj upit "zalupili vratima".

"Nacrte/prijedloge zakona nismo u mogućnosti poslati dok se ne utvrde na sjednici Vlade", kazali su nam iz federalnog ministarstva finansija.

Dakle, u fiskalne zakone u nacrtu još uvijek nema niko uvid. Ne samo javnost, nego ni institucije koje bi i trebale. Pitali smo i Poreznu upravu Federacije BiH da li su dobili na uvid prijedloge istih i koliko su generalno učestvovali u kreiranju prijedloga zakona bitnim za fiskalnu reformu.

Ali, ništa. 

"Porezna uprava FBiH nije dobila prijedloge zakona", kazali su nam kratko.

Direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović je ranije isticao da nije dobro da se propisi koji se odnose na rad Porezne uprave donose bez njenog učešća i pripreme i da ona za njih sazna tek kada se objave.

Kakve uistinu promjene donose zakoni, pitali smo i finansijskog savjetnika Denisa Zukića.

"Problem je u tome što i ja znam samo ono što po medijima se piše. Još uvijek nemam tekst Zakona, tako da ne mogu davati odgovore na osnovu medijskih natpisa. Ja sam se obratio Vladi da mi dostave tekst ukoliko ga uopšte i imaju u zvaničnoj proceduri", kazao nam je Zukić.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti