Završen IDT 2023

Digitalna transformacija kao imperativ za opstanak kompanija na globalnom tržištu

29.09.2023. 08:13 / Izvor: Akta.ba
idt
OTVORI GALERIJU

Najmanje 40% biznisa nestati u narednih 10 godina ako svoje poslovanje ne prilagode novim tehnologijama, poruka je IDT2023 konferencije.

Istraživanja pokazuju da će najmanje 40% biznisa nestati u narednih 10 godina ako svoje poslovanje ne prilagode novim tehnologijama, poruka je IDT2023 konferencije koja se jučer održala u hotelu Hills u Sarajevu pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH, a uz partnerstvo EBRD-a.  

Osnovni cilj IDT konferencije je pokretanje industrije na strateško razmišljanje o procesima digitalizacije i uopšte korištenju inovativnih tehnologija u postizanju zacrtanih ciljeva. Konferenciju je otvorio Nj.E. Ambasador Nizozemske u BiH Henk van den Dool koji je tom prilikom izjavio:

"Ključ uspjeha su inovacije. Digitalizacija mijenja naše poslovanje i stvarnost a u Bosni i Hercegovini je nužna digitalizacija i na putu ka pridruživanju EU" - i dodao kako digitalizacija utječe na odluke, kompanije, zajednice, mijenja način na koji plaćamo, učimo, pa čak i prijavljujemo poreze.

Prof.dr. Amila Pilav-Velić na uvodnom predavanju naglasila je važnost digitalne transformacije za opstanak svake kompanije u budućnosti te predstavila neke od rezultata istraživanja u ovoj oblasti koja govore da je digitalna transformacija povećala profitabilnost organizacija za 26% u odnosu na one organizacije koje  se nisu transformisale. 

“Ne postoji nijedna tehnologija u historiji koja se brže razvija od digitalnih kompanija. Mi smo još uvijek u nekoj vrsti digitalne tranzicije u kojoj se krećemo a ono što je važno naglasiti jeste i da kompanije često podcjenjuju koliko je znanja i vještina trebalo u industriji da bi uspješno transformisali svoje poslovanje", istakla je prof. Pilav-Velić i dodala kako je važno govoriti o onome što su stvarni procesi koji se dešavaju u kompanijama. 

"Da bi kompanije bile uspješne moramo razmišljati kako da njima upravljamo na drugačiji način, a  svrha konferencije je da okupimo biznis i tehnološke kompanije kako bi se povezale te dvije strane", istakao je Kemal Hadžić iz Key Consultinga koji je uz IDEA Software organizator IDT2023 konferencije.

"Digitalna transformacija je u svim sferama naših poslovanja i cilj ove  konferencije je da potakne na razmišljanje o digitalnoj transformaciji" rekao je Aldin Fajić  iz IDEA Softwarea.

Tokom  panela bilo je riječi o promjeni kao jedinoj konstanti danas i kako unaprijediti performanse kompanija sa ovom konstantom u vremenu “crnih labudova”, Q&A inovativnim AI digitalnim rješenjima te digitalnoj transformaciji i tehnologiji kao glavnim pokretačim strategije svake kompanije,  a učesnici, regionalni eksperti u oblasti inovacija i digitalizacije podijelili su iskustva o provođenju digitalne transformacije u svojim kompanijama. Predstavljeni su  primjeri AI rješenja iz prakse a predstavljena je i jedna od vodećih low code platformi za digitalizaciju - Mendix.  

Druga IDT konferencija je okupila govornike iz Nizozemske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke, te predstavnike kompanija iz cijele regije, a kako su najavili organizatori, treća konferencija o industrijskoj digitalnoj transformaciji bit će održana u mjesecu septembru  2024.godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti