Trebali bi se drugačije tretirati

Agencija za lijekove ubrzava legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe

03.10.2023. 08:36 / Izvor: Federalna.ba
Canabis

Kanabis - konoplja, njene smole i tinkture bi se po predlogu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH uskoro trebali drugačije tretirati

Informaciju da Agencija za lijekove ubrzava legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe objavio je na svom X profilu, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Saša Magazinović. U njegovom postu između ostalog stoji:

"Kanabis - konoplja, njene smole i tinkture bi se po predlogu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH uskoro trebali drugačije tretirati. Danas je zakonom sve to strogo zabranjeno za korištenje. Predloženom odlukom, kanabis se iz tabele zabranjenih supstanci prebacuje u tabelu supstanci čije korištenje je dozvoljeno pod strogom kontrolom, što je preduvjet za legalizaciju upotrebe kanabisa u medicinske svrhe. Odluka je trenutno na eKonsultacijama gdje je možete i pogledati.

Ukoliko ne bude osporavanja, uskoro će se naći na sjednici Vijeća ministara. Zahvaljujem Agenciji za lijekove i medicinska sredstva koja svojim aktivnostima ubrzava proces i koja je već duže vrijeme iskren partner koji se zalaže za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe i ispunjavanje naših međunarodnih obaveza. Volio bih da, osim podrške, među političarima postoji svijest i o hitnosti i količini posla koji treba biti urađen. Uskoro slijede nove aktivnosti. Korak po korak do cilja, da ljude kojima je potrebno liječe ljekari, a ne dileri", napisao je Magazinović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti