9. Savjetovanje o energetici

Nužno oformiti platformu za sinergiju različitih sektora ​

05.10.2023. 13:40 / Izvor: Akta.ba
ceteor

Danas je u Sarajevu prvom sesijom "Dekarbonizacija energetskog sektora na Zapadnom Balkanu" otvoreno 9. Savjetovanje o energetici.

Danas je u Sarajevu prvom sesijom "Dekarbonizacija energetskog sektora na Zapadnom Balkanu" otvoreno 9. Savjetovanje o energetici na temu "Digitalna transformacija i cirkularna ekonomija za niskokarbonsku budućnost Zapadnog Balkana" u organizaciji CETEOR-a. Sesija, koja je realizovana u okviru šire inicijative kreiranja Green Agenda Club, okupila je šest stručnjaka Zapadnog Balkana kako bi otvorili konstruktivnu raspravu o dekarbonizaciji energetskog sektora u regiji, sa  posebnom pažnjom na postupno napuštanje korištenja ugljena.

Eksperti su analizirali političke, ekonomske i društvene posljedice prelaska na obnovljive izvore energije, uključujući uticaj na radna mjesta i lokalne zajednice koje su ovisile o ugljenu. Također, razmatrali su strategije za transformaciju postojećih elektrana na ugljen i kako ih integrisati u ciljeve održivosti i ekonomskog razvoja regije. 

Tokom sesije raspravljalo se i o uticaju CBAM-a na cijene energenata, privlačenje investicija i konkurentnost regije. Na kraju, eksperti su otvorili temu potrebe za stvaranjem lokalnih i regionalnih platformi kako bi se sektori koji rade na istom pitanju povezali i surađivali. 

Tim povodom, Haris Abaspahić, moderator sesije iz Centra za politike i upravljanje CPU, je rekao da je Bosna i Hercegovina pripremila mapu puta za trgovanje emisijama i počela razmatrati opcije i planirati provođenje različitih elemenata sistema trgovanja i pratećeg zakonodavstva s ciljem pravovremenog određivanja cijena i opsega obuhvata ovog poreza. 

"Uslovi za daljnje korake su se stekli, međutim, ono što u ovoj fazi nedostaje je konkretna platforma kako bi se povezali različiti sektori koji rade na istom pitanju interne skupine koja će biti pogođena ovim izmjenama. Činjenica je da različiti sektori, neki manje, a neki više, aktivno djeluju, ali ne djeluju sinergijski u ostvarenju zajedničkih ciljeva. Šira stručna i društvena debata o glavnim elementima ovog dizajna, te detaljna analiza različitih aspekata promjena je nužna, jer će mnogi njima biti pogođeni, a transformacija i adaptacija su neminovne kako bi energetska budućnost BiH bila svijetla", zaključio je Abaspahić. 

Sesija "Dekarbonizacija energetskog sektora na Zapadnom Balkanu" realizovana je u okviru šire inicijative kreiranja Green Agenda Club koju koordiniraju Centar za politike i upravljanje - CPU i  Institut za razvoj i evropske integracije – IREI, uz podršku Fond otvoreno društvo BiH – OSF BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti