Teško nastradali proizvodni pogobi

Vlada HNK-a obećala pomoć firmama pogođenim požarom

05.10.2023. 14:17 / Izvor: Fena
HNK

Proizvodni pogoni nedavno teško nastradali u požaru na jugu Mostara, na prostoru naselja Rodoč.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg te kantonalni ministar gospodarstva Željko Laketić i predstojnik Ureda predsjednika Vlade Marko Arapović sa suradnicima primili su u četvrtak predstavnike četiriju firmi čiji su proizvodni pogoni nedavno teško nastradali u požaru na jugu Mostara, na prostoru naselja Rodoč.

Riječ je o tvrtkama Ferro Keš, EMKON Mostar, MRM Export Import i Premier Febeco koje zajedno imaju gotovo 260 djelatnika, naveli su iz Vlade HNK-a.

"Šteta je iznimno velika. Vatra je progutala gotovo 10.000 četvornih metara krova, cjelokupnu proizvodnu infrastrukturu sa strojevima i drugom opremom pogonskih prostora Ferro Keša, EMKON-a i tvrtke Premier Febeco te čak 32 nova vozila, dizalice i skladišnu opremu tvrtke MRM. S obzirom na činjenicu da je riječ o proizvodnim poduzećima i da su za obnovu naše proizvodnje i spašavanje radnih mjesta potrebna iznimno velika financijska sredstva koja samostalno ne možemo osigurati, računamo na potporu svih razina vlasti", kazali su predstavnici nastradalih tvrtki, zahvalivši se na prijemu jer je riječ o njihovu prvom službenom sastanku s predstavnicima institucija vlasti uopće nakon same tragedije.

Predsjednik Herceg i ministar Laketić iskazali su puno razumijevanje za tragediju koja je pogodila ova poduzeća i njihove zaposlenike, obećavši kako pomoć neće izostati.

"Svakako ćemo nastojati osigurati određena financijska sredstva za ovu namjenu u skorašnjim Izmjenama i dopunama Proračuna koje će se naći pred skupštinskim zastupnicima. Također, zbog strateške važnosti ovih četiriju poduzeća za industriju HNK-a, osobito s obzirom na broj ugroženih radnih mjesta, odmah ćemo uputiti i inicijativu prema Civilnoj zaštiti HNK-a, ali i prema višim razinama vlasti, odnosno prema Vladi FBiH i Vijeću ministara BiH da se neodgodivo i konkretno uključe u saniranje posljedica ovoga velikog požara i što žurnije osposobljavanje opožarenih proizvodnih pogona za rad", poručio je Herceg.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti