Carski vinogradi

"Podrumi Vukoje 1982": Teška godina ipak dala izuzetan rod grožđa

07.10.2023. 08:34 / Izvor: Nezavisne novine
Vukoje

Foto: Vesna Duka

Na lokalitetu Ušće kod Trebinja, gdje se nalaze čuveni Carski vinogradi, su obilježili ovogodišnju, 129. po redu berbu.

Na lokalitetu Ušće kod Trebinja, gdje se nalaze čuveni Carski vinogradi, "Podrumi Vukoje 1982" su obilježili ovogodišnju, 129. po redu berbu, koja je i ove godine bila vrlo uspješna.

Prema riječima Radovana Vukoja, direktora ove vinarije, i pored jako specifične i teške vinogradarske godine, berba 2023. je jako uspješna i pokazuje šta su dobri lokaliteti i dobri vinogradari.

"Kod pravih vinogradara je i ove godine dobro grožđe, a sa dobrog lokaliteta i ove godine je dobar plod, tako da i ova godina odvaja dobre i loše vinogradare i pokazuje šta se dešava u onim godinama kada treba mnogo više rada u vinogradu, kada nije dovoljno samo dobro vrijeme, koje se može dobrim dijelom nadomjestiti velikim i napornim radom", kaže Radovan Vukoje.

Za razliku od većine hercegovačkih vinogorja, u Carskim vinogradima grožđe nije trulo, nije bilo pepelnice, a sve to je, kako kaže Vukoje, plod ovog podneblja, ali je trebalo odraditi i mnogo ručnih operacija, od samog početka vegetacije.

"Ono što smo na početku radili je konstantno otvaranje u zoni grožđa, skidanje lišća, ali je kasnije, u vrijeme cvjetanja, bilo još dosta operacija, jako puno pljevidbe, kod nekih sorti i četiri puta, a sedam dana je bio maksimalni rok poslije koga bismo ulazili u vinograd sa zaštitom, tako da su sve to stvari koje je trebalo učiniti da se dobije maksimalan kvalitet", tvrdi on.

Napominjući da nije samo vrijeme provedeno u vinogradu bilo presudno za ovaj kvalitet, Vukoje dodaje da je dobar i očuvan plod u Carskim vinogradima ujedno i pokazatelj dobrog podneblja.

"Carski vinograd u Ušću je nešto što je istorija isklesala u 130 godina dugoj tradiciji, pa je kamen pretočen u čašu opet dao velike rezultate u samom grožđu, a sigurno će kasnije to dati i u vinima", dodaje on.

Budući da se u "Podrumima Vukoje" rade vina od isključivo probranih plodova berbe, od najboljih grozdova, nema sumnje da će i ova berba, koja još nije završena, dati dobra vina, jer je optimalan i slador grožđa, ali je ono imalo i jako dobru kiselinu.

Budući da upravo ovo tlo na lokalitetu Ušće daje specifičan mineralni karakter Vukojevim vinima, odnosno, čuvenoj žilavki, u ovoj vinarskoj porodici ne sumnjaju da će sve te komponente dati specifičan kvalitet ovoj "božanskoj kapljici", prepoznatoj po kvalitetu i na svjetskim tržištima.

I maslinjaci dobro rodili

Iako su vremenski uslovi bili jako specifični, maslinjaci na lokalitetu Zasad polje su takođe dobro rodili i očekuje se uspješna berba.

"Maslina za sada ima dobar rod i očekujemo berbu kroz mjesec dana, nadajući se jednako dobrom kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz naših maslinjaka", dodaje Radovan Vukoje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti