Ne zna se kada će isplata

Nesposobnost i neodgovornost vlasti: 70 miliona eura od EU za građane na čekanju

09.10.2023. 08:38 / Izvor: Avaz.ba
eure

U Ministarstvu rada i socijalne politike ne mogu ponuditi konkretan odgovor kada će isplata konačno početi.

Prošlo je osam mjeseci otkako je EU potpisala i dostavila BiH sporazum o finansiranju paketa energetske podrške vrijedan 70 miliona eura, u kojem je veći dio predviđen za pomoć građanima BiH u prevazilaženju posljedica energetske krize, ali novac još nije stigao do krajnjih korisnika u FBiH.

Teška zima

U jeku poskupljenja energenata, na pragu još jedne teške zime, u mjesecu koji je samo srećom topliji od prosjeka, u Ministarstvu rada i socijalne politike već danima nisu u mogućnosti ponuditi konkretan odgovor kada će isplata konačno početi. Socijalno ugroženi građani u RS finansijsku pomoć za troškove grijanja, u iznosu od 476,46 KM po domaćinstvu, već su dobili.

Podsjetimo, od 70 miliona eura – 50 je usmjereno za pomoć ugroženim domaćinstvima, a 20 za unapređenje energetske efikasnosti. Paket pomoći podijeljen je u omjeru 66 posto za FBiH (33 miliona eura), 33 posto za RS (16,5 miliona) i 1 posto za Distrikt Brčko (5 miliona).

Federalni ministar Adnan Delić još u maju se sastao s predstavnicima Delegacije EU kako bi razmotrili najefikasniji model realizacije programa podrške domaćinstvima. Dana 14. juna Vlada FBiH, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, usvojila je program utroška sredstava u iznosu od 64.534.646 KM namijenjenih za minimalno 109.000 ugroženih domaćinstava u ovom entitetu.

Precizirano je da će pomoć dobiti porodice u kojima nijedan član ne radi, penzioneri korisnici zajamčene penzije, djeca korisnici dječijeg dodatka i djeca samohranih roditelja bez stalnih ili prihoda manjih od minimalne plaće.

Kupovina ogrjeva

U avgustu je Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH potpisalo sporazum o saradnji s UNDP-om te saopćilo da je to prvi korak ka realizaciji programa pomoći EU. Mjesec kasnije ministar Delić izjavljuje da (konačno) ima sve podatke te da ih je “potrebno objediniti i napraviti sistem isplate da oni koji imaju pravo na pomoć nemaju nekih velikih administrativnih procedura”.

Dok podaci budu objedinjeni, a sistem napravljen, vjerovatno će pasti i snijeg, a građani kojima je obećana i koji su čekali pomoć za kupovinu ogrjeva neće biti u prilici ni da ga kupe. Za to vrijeme isplata pomoći u RS započeta je 7. septembra i trebala je biti okončana do kraja prošlog mjeseca.

50 miliona eura predviđeno je za pomoć građanima u prevazilaženju posljedica energetske krize.

20 miliona eura namijenjeno je za unapređenje energetske efikasnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti